Rõivas: mina oma raha Savisaare munitsipaalpangale ei usaldaks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Tairo Lutter / Postimees

Peaminister Taavi Rõivas ütles riigikogu infotunnis, et tema hinnangul ei saa Tallinnas plaanitavat ühistupanka ühegi seaduse järgi pangaks nimetada ning et tema investorina sellele pangale oma raha ei usaldaks.


Keskerakondlasest riigikogu liige Heimar Lenk küsis Rõivaselt infotunnis, et kas valitsus pole mõelnud Eestis ühistulise panganduse loomisele.

«Olukord on teil riigieelarvega väga pingeline, valitsusliikmetel on isiklikud laenud tõusnud taevasse, välispangad veavad välja oma kasumi. Ja siit mul küsimus: kas te ei peaks noore mehena mõtlema seda, et asutada Eestis uus pangandussüsteem ühistulise panga põhimõttel? Sellel põhimõttel, mida tahab teha praegu Tallinna linnapea Tallinnas. Ühistulise panga loomine võiks kerkida teie valitsuse ajal päevakorda,» küsis Lenk peaministrilt.

«Ei ole kohane Eesti Vabariigi peaministril kommenteerida kõiki neid rumalusi, mida üks linnapea suudab ette võtta,» vastas Rõivas. «Mis puudutab panga loomist, siis Eestis kehtivate reeglite järgi peab pangal olema arvestatav kapital. Ja ainus kapital, mida on kuulda, et sellesse Tallinna munitsipaalmoodustisse, mida pangaks ühegi seaduse järgi kindlasti nimetada ei saa, panna on soovitud, on linna juhtiva erakonna poliitiline kapital, millel mingit majanduslikku sisu minu hinnangul küll ei ole.»

«Ei julgeks mina investorina sellele pangale raha anda ega julgeks selle pangaga ka ühtegi muud rahalist suhet tekitada. Veel kord: Eestis on kehtivad seadused finantsasutustele. Need tingimused on üksjagu ranged ja see moodustis, mida Tallinnas väidetavalt luuakse ja mille loomisest siiani on teada vaid see, et sinna on mõned poliitikud juhtivatele kohtadele juba määratud, sellel ei ole Eestis kehtivate seaduste järgi mitte mingisugused panga tunnuseid ja mina sellist asutust tõsiselt küll ei võtaks,» lausus peaminister.

«Tallinlasena mulle meeldiks märksa rohkem, kui minu kodulinna linnavalitsus tegeleks ka nende probleemidega, milleks üks linnavalitsus on kokku kutsutud – tegeleks tänavaaukudega, tegeleks lastehoiuga. Kõikide nende teemadega tegelemiseks linnavalitsus aega ei leia, nende jaoks raha ei leia ja ta tegeleb mingite imelike teemadega. See ei ole päris õige,» arvas Rõivas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles