Tallinnas tähistatakse täna Jüriöö ülestõusu aastapäeva

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüriöö ülestõusu aastapäeva tähistamine Jüriöö pargis 2013. aastal.
Jüriöö ülestõusu aastapäeva tähistamine Jüriöö pargis 2013. aastal. Foto: Toomas Tatar

Tallinnas tähistatakse täna õhtul Jüriöö ülestõusu 671. aastapäeva traditsioonilise piduliku kogunemisega Jüriöö pargis ning tõrvikute valgel ööjooksuga botaanikaaias.


Jüriöö ülestõusu 671. aastapäeva tähistamisel Jüriöö pargis võtavad sõna poliitikud, sõjaväelased ja Eesti avaliku elu tegelased, kõik linnakodanikud on oodatud üritusest osa saama, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Kell 20 algavale üritusele saabub hobustel võidutuli, aupaukude saatel süüdatakse lõke ning toimub tervitussaluut. Taustaks mängib orkester ning esineb meeskoor. Piduliku tseremoonia järel pakutakse külalistele Susi hotelli õuel sõdurisuppi ja kuuma teed.

Lasnamäe linnaosa vanema asetäitja Jaanus Riibe sõnul on Jüriöö ülestõusu tähistamine aastatega muutunud linnaosas tähtsaks traditsiooniks. «Iga selline üritus ühendab inimesi ja aitab mäletada ajalugu,» lisas Riibe.

Tallinna Botaanikaaias peetakse aga maha traditsiooniline Jüriöö Jooks, kus sel aastal osaleb varasemast oluliselt enam jooksusõpru. Eksootiliste taimede vahel paneb enda kiiruse proovile 25 meeskonda.

Teatejooksus osalevatel meestel tuleb läbida 1,2 kilomeetrit ning naised jooksevad 800 meetrit. Lisaks kaheksaliikmelistele teatemeeskondadele toimuvad ka individuaal- ja lastejooks. Üritus on tasuta.

Üritus algab kell 20 osalejate registreerimisega ning lõpeb kell 21.30 autasustamisega. Kavas on kahes vanusegrupis lastejooks, soojendusvõimlemine, individuaaldistantsi jooks ja põhijooks. Teatemeeskonnas on kaheksa liiget ­– neli naist ning neli meest.

Jüriöö ülestõus algas 23. aprillil 1343 Harjumaal ühel künkal asuva maja süütamisega, mis andis märku, et kooskõlastatud ülestõus on alanud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles