Tutto Verdi: Attila (Attila)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1844. aastal tutvustas libretist Andrea Maffei Verdile Zacharias Werneri 1808. aastal kirjutatud draamat "Attila, hunnide kuningas" (Attila, König der Hunnen). Libreto osas pöördus Verdi varasema koostööpartneri Francesco Maria Piave poole, kuid peagi loobus mõttest, kuna leidis teise libretisti Temistocle Solera olevat sellise eepilise ajaloolise loo jaoks sobivama. Solera, kes kolis ootamatult Hispaaniasse, jättis töö pooleli, mida jätkas Piave. 17. märtsil 1846. aastal esietendus "Attila" Veneetsia La Fenice teatris mõõduka eduga.



Tegevus toimub 452. aastal Rooma lähedal Aquileias. Hunnide kuningas Attila on tunginud Itaaliasse ja vallutanud Aquileia. Hunnid ja nende liitlased ülistavad oma jumalat ja kuningat. Hunnide poolt vangistatud lord Aquileia tütar Odabella teeskleb lojaalsust Attilale, kes on üllatunud neiu ilust ja julgusest ning lubab suuremeelselt täita kõik tema soovid. Odabella plaanib salaja kätte maksta isa tapmise eest. Ta nõuab mõõka, mille ta ka saab. Rooma saadik, kindral Ezio, teeb Attilale ettepaneku sõlmida liit tingimustel, et Roomale jääb Itaalia. Attila keeldub. Odabella on viidud hunnide laagrisse, kuhu ilmub ka tema armastatu Foresto, keda seni on samuti surnuks peetud. Neiu palub rüütel Forestolt abi Attila surmamiseks. Attila näeb painajalikku und, milles rauk takistab tema tee Rooma. Laagrisse ilmub vana roomlane Leo, kelles Attila tunneb ära unes nähtud rauga. Leo hoiatab Attilat Rooma tungimast, sest see linn on jumalate kaitse all. Attila kaotab otsustusvõime ja loobub rünnakust. Foresto läheb hunniks riietatuna Aetiuse laagrisse ja annab talle Attila küllakutse. Ta selgitab kindralile, et Attila tapetakse, ning ta soovib, et Ezio sõdurid tungiksid märguande peale hunnide laagrisse. Attila laagris peetakse pidu, kuhu läheb ka Ezio. Foresto kavatseb Attila mürgitatud veiniga tappa, kuid Odabella tahab hunnide kuninga ise tappa ja hoiatab Attilat. See soov viib Foresto raevu. Odabella palub Attilat jätta Foresto ellu ja anda kohtumõistmine tema kätte. Attila otsustab abielluda Odabellaga ja siis viia oma väed Rooma peale. Odabella aitab Forestol põgeneda. Pärast pulmatseremooniat lahkub Odabella oma telgist metsa, kus Uldino ja Foresto kavandavad rünnakuplaane. Talle järgneb Attila. Kuningas leiab end silmitsi kolme vaenlasega. Odabella tapab Attila, viies täide lubaduse isa eest kätte maksta. /Tiit Made, Ooperimaailm/



1846


Libreto: Francesco Maria Piave, Temistocle Solera


Dirigent: Andrea Battistoni


Lavastaja: Pierfrancesco Maestrini


Osades: Giovanni Battista Parodi, Sebastian Catana, Susanna Branchini, Roberto de Biasio,


Cristiano Cremonini, Zyian Atfeh


Kaasa teevad Parma Teatro Regio koor ja orkester


Etendus on salvestatud 21. ja 25. oktoobril 2010 Busseto Verdi teatris koostöös Parma Verdi festivaliga.



Fotod: Roberto Ricci

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles