Rahandusministeerium tegi omavalitsuste eelarved lihtsurelikele arusaadavaks

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanipilt

Rahandusministeerium on valmis saanud kõigile mõeldud rakenduse Riigiraha, mille abil peaks iga kodanik aru saama kogu Eesti omavalitsuste rahalise seisundi kõige väiksematestki nüanssidest.


Aadressil riigiraha.fin.ee asuvat rakendust on nädala jooksul külastanud 1300 inimest. «See rakendus tugineb 2012. aasta pilootprojektile, mis oli päris edukas. Sellele tehti üle 200 000 päringu ja seda külastas 7000 erinevat inimest. See näitas, et rahval on selle vastu huvi,» ütles rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna nõunik Andrus Jõgi.

«Inimestel on sageli küsimus, et me maksame palju makse, aga kuhu see raha läheb, küllap need ametnikud söövad selle kõik ära. Tahtsimegi näidata, kuhu see raha tegelikult kaob. See rakendus võimaldab ka põhjalikku analüüsi omavalitsuste finantstegevuse kohta, mida avalikkusel ei olnud siiamaani võimalik teha,» rääkis Jõgi mõttekojas Praxis toimunud tutvustusel.

Kui need eelarvearuanded, mis tavaliselt avalikult välja pannakse, koosnevad üldiselt kuni 200 reast, siis ministeeriumi andmebaasis on umbes 15 miljonit erinevate tunnustega rida.

«Iga inimene peaks leidma siit selle, mida ta vaadata tahab. Kõigepealt tuleks läbi lugeda kasutusjuhend. Enamuse asju saab esilehelt kätte, oleme teinud ka mõned valmisvaated.
Saab kasutada saldovaadet, aga peamised asjad, mille vastu kodanik huvi tunneb, on sissetulekud ja väljaminekud. Nende jaoks on olemas eraldi vaated,» rääkis Jõgi.

Valmisvaadete all on rubriik «Kuhu kulub sinu raha?» Sinna võib sisestada oma brutopalga ja siis on näha, kuhu ja kuidas tema kohalik omavalitsus tema maksuraha kulutab. Näiteks Tallinna linn saab tuhande euro suurusest brutopalgast enda käsutusse 161 eurot.

Rakendus annab väga detailset infot, võib vaadata kasvõi seda, kui suured on näiteks ühe või teise kohaliku omavalitsuse lasteaedade elektrikulu. Samuti saab võrrelda erinevate omavalitsuste kulutusi ühes või teises valdkonnas. Neid saab võrrelda nii absoluutarvudena kui ka kulutustena ühe elaniku kohta. Andmeid saab kuvada kaardi, graafiku, diagrammi või kasvõi niinimetatud soojuskaardiga, mis esitab andmed omavalitsuste piirjooni mitte välja tuues.

Rahanduses võhik võib esialgu rakendust peljata, aga pärast mõningast harjutamist saab selle kaudu igasuguseid andmeid, mida esitatakse soovitud kujul.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles