Fotod: Vabaõhumuuseumis tähistati lihavõtteid

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabaõhumuuseumis sai pühapäeval näha seda, kuidas vanasti lihavõtteid peeti.


Selleks, et mõnda tallu jõuda, pidid külastajad üsnagi ettevaatlikud olema, sest vabaõhumuuseumi teed olid täis uimaseid, äsja ärganud konnasid, kes ennast üliaeglaselt vee poole lohistasid. Nii mõnigi huviline asus kahepaiksetele appi ja tänu improviseeritud konnatalgutele jõudis osa konnasid kiiresti tiigi äärde.

Kuie koolis värviti mune vanaaegsete vahendite, sibulakoorte ja kaselehtedega. Kui sibulakoortega oli asi selge, siis tekkis linnavurledel kohe küsimus, et kust praegusel ajal, kui puud veel lehte pole läinud, kaselehti saab.

«Saunavihta ei tohi ära visata, vaid vana viht tuleb pärast kasutamist kuskile kuiva kohta tallele panna. Siis on hea lihavõtte ajal võtta,» õpetas üks perenaine. Koolimajas oli ka
kauneima pühademuna võistlus, kuhu igaüks võis oma huvitavalt kaunistatud mune tuua ning teiste mune hinnata.

Sepa talu õuele oli ehitatud munaloomka, ehk munaveeretamisrada, kus sai vana kombe kohaselt võidu mune veeretada. Taluperenaisel olid veeretamise jaoks olemas ka puumunad, kuid osa lapsi tuli proovima enda kaunistatud munade veeremisvõimet.

Sutlepa kabelis aga oli I ülestõusmispüha jumalateenistus, kus teenis õpetaja Toomas Paul.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles