Ajaloolaupäevak Sergei Šahhovskoist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajaloolane ILJA DAVÕDOV räägib Eestimaa kubernerist Sergei Šahhovskoist.



Vürst Sergei Šahhovskoi (1852-1894) oli Eestimaa kuberner aastatel 1885-1894. Sageli seostatakse tema nime 19. sajandi lõpupoolel toimunud venestuspoliitikaga. Selle silmapaistva ja vastuolulise isiku rolli hindasid väga erinevalt juba tema kaasaegsed. Ühed pidasid tema tegevust negatiivseks, sest see oli vastuolus baltisakslaste ja eestlaste huvidega. Šahhovskoi apologeedid seevastu väitsid, et kõik, mida ta oli teinud, oli valdavalt positiivne. Tema tegevust on õigustatud asjaoluga, et tol ajahetkel oli keskvõimu eesmärgiks sulandada ka Eestimaa kubermang paremini kokku teiste tsaaririigi piirkondadega. Nõnda on üks hinnanguline arvamus läbi aegade vastandunud teisele, lisamata uusi teadmisi selle kohta, mida vürst Šahhovskoi kubernerina õigupoolest tegi. Seetõttu antakse ettekandes vürst Šahhovskoi tegevusele hinnang, kus esikohal ei ole subjektiivne suhtumine temasse kui isikusse, vaid analüüsitakse vürsti tegevust. Ettekandes räägitakse vürst Šahhovskoi seni vähe uuritud tegevusest kubermangu eesotsas seisva administraatorina, kes vastutas seaduste ja valitsuse korralduste täitmise ja kohaliku administratsiooni tegevuse eest, selgitatakse tema tegevuse motiive ja tulevikunägemusi.



Maarjamäe lossi juurde sõidavad bussid 1A, 5, 8, 34A ja 38, peatus Maarjamägi.



Võimalik on külastada ka Maarjamäe lossis avatud näituseid:


Avatud on Eesti Vabariigi ajalugu tutvustav suurnäitus „ISEOLEMISE TAHE“ ja Filmimuuseumi näitus „SIIN ME OLEME! Eesti filmi esimene sajand“.


Muuseum on avatud K-P kell 10-17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles