Tallinnas asuval Swissotelil on Baltikumi suurim hotellile kuuluv kunstikogu

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Swissotel

Tallinna kesklinnas asuv Swissotel esitles äsja hotellile kuuluva eesti kaasaegse kunsti kogu kataloogi. Kunstikogu eesti- ja ingliskeelse kataloogi teksid kirjutas kunstiteadlane Jüri Hain ning kujundas Mari Kaljuste.

Linnapildis domineeriv elegantne hotell avati 2007. aastal. Enne Swissoteli avamist komplekteeris ehitist haldava Tornimäe Hotell OÜ juhatuse kutsel kunstiteadlane Harry Liivrand uuele hotellile kunstikogu. Swissoteli kollektsiooni kuulub alates 2007. aastast 317 rahvusvaheliselt hinnatud eesti kunstniku tööd, neist 32 on unikaalsed teosed (maal, graafika, skulptuur), ülejäänud on fotod. Ruumide funktsiooni ja esinduslikkuse määra järgi valis komplekteerija ka kunstiliigid: standardtube ja koridore kaunistavad fotod, sviite, lobby ja konverentsikeskust aga unikaalsed teosed.

Kunstikogusse kuulub 2 Nora Raba skulptuuri, mida võivad külastajad imetleda hotelli fuajees. Konverentsisaalis on Siim-Tanel Annuse 8 maali, Andres Toltsi 5 maali, Mare Vindi 5 joonistust, Jaan Elkeni 7 maali (suurim neist fuajees), Mari Roosvalti 3 maali, Ivar Kaasiku 2 maali, Andro Kööbi 69 fotot ja Ingmar Muusikuse 216 fotot.

«Kokku teeb see Baltimaade suurima ühele hotellile kuuluva kunstikogu,» rääkis Tallinncityle Tornimäe Hotell OÜ juhatuse liige Rein Tiik. «Kunstikogu kvaliteet on väga kõrge. Kutsusime kogu kokku panema tunnustatud spetsialisti, jättes talle vabad käed. Meie jaoks oli tähtis esteetiline tervik ja tollane uuem kunst, ning on hea meel öelda, et koostöö Harry Liivrannaga oli algusest peale suurepärane,» toonitas ta. « Praegusele seadusandlusele mõeldes on uhke tunne lisada, et kui oma kunstikogu ostsime, polnud 1% seadust (1% ehituse maksumusest peab minema kunstile - toim) olemaski. Nii et võiks öelda, et eraettevõtlus on olnud riigile eeskujuks.»

Swissotelil on mitmes maailma linnas oma kunstikogu. Swissotel Berlin kogus leidub ka Ivar Kaasiku maale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles