“Linnupuurid” ja teised majad. Arhitekt Ott Puuraid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pesakaste meenutavad unikaalsed eramud Viljandi järve ääres on ühed põnevamad märgid, mida Ott Puuraid (1904–1986) sõjajärgses Viljandis peaarhitektina linnapilti tõi. Modernistlikust sõjaeelsest alpiarhitektuurist inspireeritud eramud on head näited uuenduslikust esteetikast Teise maailmasõja järgsel arhitektuurimaastikul. Viljandi perioodile eelnenud ajast on säilinud lisaks hulk noore arhitektina projekteeritud modernistliku käsitlusega hooneid. Eksponeeritud on ka originaaljooniseid ja eskiise, millest näeme arhitekti joonistuslikumat külge ja projekteerimise erinevaid etappe. „Linnupuuri“ näitena on valminud uhiuus makett Ott Puuraidi enda eramust Viljandis Ranna puiestee 14 (1947–1955).


Näitusega kaasneb 20-leheküljeline brošüür, mis sisaldab intervjuud arhitektiga 1984. aastal. Sellest saame aimu Ott Puuraidi õpinguteajast Tallinna Tehnikumis, samuti praktikast Soomes maailmakuulsa arhitekti Alvar Aalto Paimio sanatooriumi juures. Lisaks avab see Viljandi pikaaegse peaarhitekti tegemisi väikelinnas.



Kuraator Sandra Mälk


Kujundaja Koit Randmäe


Toetaja Eesti Kultuurkapital



Tõlge inglise keelde Marcus Turovski


Keeletoimetaja Mari Klein


Makett Pelle-Sten Viiburg, Helin Kukk


Fotograafid Martin Siplane, Tõnu Tunnel, Toomas Tuul



Eesti Arhitektuurimuuseum


Ahtri 2


K-R 11.00 - 18.00


L-P 10.00 - 18.00

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles