Lasteaialapsed hakkavad aiandusega tegelema

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Linn hangib lasteaedadele rohkem kui 120 000 euro eest aiatööriistu, taimekaste ja seemneid.


Õismäel tegutsev Karikakra lasteaed on direktor Marge Kieli sõnul tegelenud miniaiandusega juba aastaid, kuid tänu uuele toetusele saavad väikesed rohenäpud istutada uusi ja põnevaid taimi, kirjutas linnavalitsuse ajaleht Pealinn.

«Täna panime lastega lilleseemned mulda, et lilleistikuid saada,» ütles Kiel. «Seni olemegi koos lastega igal aastal ainult lilli kasvatanud, nüüd on aga lisatoetusega plaanis hakata kasvatama ka maitsetaimi, et lapsed saaksid teadlikumaks tervislikust värskest toidust – roheline on ju kasulik.»

Kieli sõnul on lapsed aia hooldamise osas väga usinad ja tahtmist täis. «Nagu lapsed ikka – kui ise saab teha, on vahva,» mainis Kiel.

Projekti algatas abilinnapea Mihhail Kõlvart, kes lasteaedu külastades soovis toetada nende miniaedu. «Paljudel Tallinna lasteaedadel on suur õu ja õuesõppele pööratakse seal üha enam tähelepanu,» selgitas Kõlvart.

«Laste side maaga on aga vähenenud, nagu ka teadmised, mida vanasti jagasid maal elavad vanavanemad. Miniaiandus on linnalapsele suurepärane võimalus saada tegevuse kaudu aru loodusest, samuti õppida märkama ja mõistma inimtegevuse mõju keskkonnale.»

Haridusameti, Tallinna alushariduse juhtide ühenduse ja Lehola keskkonnahariduskeskuse koostöös valmis laste aiatöövahendite näidisloetelu: kastekannud, labidad, rehad, kärud jne, samuti lillekastid ja muld.

«Kõik see, mida me investeerime laste looduharidusse, annab tulevikus mitmekordset kasu ja loodetavasti ei ole siis vaja korraldada talguid «Teeme ära!», sest loodushoid on muutunud iseenesestmõistetavaks,» märkis Kõlvart.

Eesti tööõpetajate selts kaasas projekti ka 12 Tallinna üldhariduskooli, kus õpilased hakkavad tööõpetuse tundides lillekaste kokku panema. Miniaianduse töövahendid jõuavad lasteaedadesse mais.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles