Tondiraba jäähall: areen 5000 vaatajale, kolm jäähoki- ja iluuisuväljakut, curling ja kohvik

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsus korraldas Tondiraba jäähalli poolelioleval ehitusel jääshow, mis kiskus tüüpiliseks valimiseelseks palganiks.
Linnavalitsus korraldas Tondiraba jäähalli poolelioleval ehitusel jääshow, mis kiskus tüüpiliseks valimiseelseks palganiks. Foto: Liis Treimann

Juuli lõpus peaks Lasnamäel valmima kolme jäähoki- ja iluuisuväljakuga 5000 pealtvaatajat mahutav jäähall.

Jäähalli ehitaja ja omanik on linn, mille eelarvest kulub ehituseks arvestuse järgi 29 miljonit eurot. Halli tuleb kolm suurt jääväljakut jäähoki ja iluuisutamise jaoks, kirjutab Pealinn. Neist kaks on harjutusväljakud ja kolmas suur peaareen, kuhu mahub iluuisutamist või jäähokit vaatama korraga 5000 pealtvaatajat. Lisaks tuleb jäähalli kolme rajaga curlingu väljak. Sinna otseselt pealtvaatajakohti ette nähtud ei ole, kuid võistlust saab jälgida kõrvalolevast kohvikust.

«Meist lõuna ja põhja pool teist sellist jäähalli ei ole,» väitis spordi- ja noorsooameti juhataja Rein Ilves intervjuus ajalehele pealinn. «Riias on küll suur areen, aga harjutusväljakuid ei ole ning ka Soomes ja teistes Põhjamaades pole sellist harjutusväljakutega suurt areeni.»

Peaareeni kavandamisel on arvestatud, et seal saaks korraldada igal tasemel võistlusi. Näiteks on ette nähtud dopingu- ja meditsiiniteenistuse ruumid, samuti eraldi riietusruumid kodumeeskonnale, nagu need on tavalised arenenud hokimaade suurtes jäähallides.

«Tondiraba jäähalliga on loodud eeldus, et kui tulevikus tekib Tallinna esindusjäähokimeeskond, on tal oma koduplats olemas,» ütles Ilves. Esialgu sellist võistkonda küll veel ei ole, kuid Ilvese sõnul on mitmed inimesed pealinna esindusmeeskonna loomise plaanidega tema jutul käinud.

Jäähokiga hakatakse Tondiraba hallis sellele vaatamata tegelema kohe. Sel sügisel tegevust alustavas Tallinna spordikoolis on ka jäähoki eriala ja sealsed spordikooli poisid hakkavad treenima Tondirabal. «Seal tahame hakata mängijaid kasvatama,» ütles Ilves. «See on pikk protsess, tulemused ei tule ühe aastaga. Usun, et viie aasta pärast koputavad meie oma mehed juba linnameeskonna uksele.»

Tondiraba jäähalli suur areen pole mõeldud siiski ainult jääalade jaoks, vaid seal saab korraldada spordivõistlusi ja treeninguid nii pallimängudes kui ka teistel spordialadel. Esimene suurem võistlus uues Tondiraba jäähallis ei saagi tõenäoliselt olema suurejooneline jäähokiturniir – juuli lõpus ja augusti alguses hõivab areeni hoopis korvpall. Ilvese sõnul on Tallinnale tehtud ettepanek võõrustada siin Euroopa meistrivõistlusi tütarlaste korvpallis. «See areen on täiesti vastav neile tingimustele, mida areeni vaatamas käinud FIBA tehniline delegaat meilt nõudis,» kinnitas ta.

Halli valmimisega on kiire, sest hokivõistlused on juba ukse ees. «Praegu käivad läbirääkimised Riia Dünamo, Peterburi SKA, Espoo Bluesi ja Stockholmi AIK-ga,» rääkis Ilves. «Kavandame väga tugevate meeskondade vahelist turniiri. See toob rahva saali. Need, kes hokist vähegi midagi teavad või on sellest huvitatud, saavad maitse suhu. Ühtlasi tahame halli ära proovida jäähoki poole pealt, et kuidas kõik toimib.»

Ilves lisas Pealinnale antud intervjuus, et kui ei õnnestu korraldada esinduslikku turniiri, siis tahetakse hokisõpradele pakkuda vähemalt paari mängu väga tugevate vastaste vahel. Hokiturniiri aja planeerimisel on lähtutud sellest, et see satuks Venemaa Kontinental Hockey League (KHL) ning Soome ja Rootsi jäähokiliigade põhihooaja eelsele ajale, kui meeskonnad peaksid olema huvitatud kontrollmängude pidamisest. Ehitajad peavad jäähalli plaani kohaselt valmis saama umbes kuu aega enne rahvusvahelise jäähokiturniiri algust 21. juulil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles