Tallinna päeval toimub teatejooks «Toompea 18.45»

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukaitse 23. aastapäeva puhul vanalinnas peetud teatejooks 15.mail.
Kodukaitse 23. aastapäeva puhul vanalinnas peetud teatejooks 15.mail. Foto: Martin Ilustrumm

Tallinna päeval, 15. mail toimub teatejooks «Toompea 18.45», millega tähistatakse Eesti Kodukaitse organisatsiooni moodustamise 24. aastapäeva.


Tänavu, nüüdseks juba kuuendat korda toimuvale jooksule oodatakse jõu- ja riigikaitsestruktuuride, asutuste, ettevõtete, organisatsioonide, sõpruskondade ja õppeasutuste võistkondi, vahendas linnavalitsuse pressiteenistus.

Teatejooksule saab registreerida kuni 10. maini e-posti aadressil kodukaitse@gmail.com või Tallinna Kesklinna Valitsuse infolauas (Nunne tn 18) kuni 8.maini.

Tänavu möödub 24 aastat murrangulistest sündmustest, kus Toompeale, Interrinde miitingule kogunenud ülesköetud ja raevunud miitingulised murdsid lossi sisehoovi, eesmärgiga kukutada alles mõni kuu ametis olnud ja riiki iseseisvumisteele suunama hakanud valitsus.

Halvema hoidsid ära tolleaegse peaministri Edgar Savisaare raadiopöördumise peale Toompeale appi rutanud tallinlased ja ümberkaudsete piirkondade elanikud, sundides märatsejad taltuma ning lossi sisehoovist ja lossiesiselt platsilt lahkuma. Öösel kell kolm võttis Eesti Vabariigi valitsus vastu otsuse kodu, rahu ja ühiskondliku korra ning kodanike turvalisuse tagamiseks luua organisatsioon Eesti Kodukaitse.

Nende sündmuste meenutamiseks hakati alates 1993. aastast korraldama teatejooksu «Toompea 18.45». Kahjuks katkes traditsioon peale Kodukaitse organisatsiooni tegevuse lõpetamist 1996. aastal. 2012. aastal taaselustati ajalooline teatejooks Eesti Kodukaitse Ajaloo Seltsi poolt ja lülitati Tallinna päeva kavva.

Teatejooksu «Toompea 18.45», korraldavad Eesti Kodukaitse Ajaloo Selts koostöös Tallinna Kesklinna Valitsuse, Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti, Tallinna Spordi- ja Noorsooameti ning Tallinna Munitsipaalpolitsei Ametiga.

Lähemat infot saab veebilehelt http://www.kodukaitse.ee/ või telefonil 50 74 999.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles