Videolugu: milliste harjutuste toel saab jooksutehnikat parandada?

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maratoonor ja FB Jooksmine jooksugrupi tugitreener Roman Fosti andis lühida ülevaate sellest, milline võiks välja näha üks efektiivne jooksutreening ning milliste harjutustega oleks algajal võimalik oma jooksutehnikat parandada.

«Treeningut alustatakse alati dünaamiliste harjutustega. Need on harjutused, mis kestavad 15-30 sekundit. Näiteks jalahoobid, kerged venitused, mis ei lähe üle valu piiri, kerged jõnksutused, puusa- ja käeringid. Harjutustega alustatakse keha ülaosast ja liigutakse alla välja,» õpetab Fosti.

Tüüpiline jooksutrenn võiks pärast venitusharjutuste lõppu jätkuda pöiajooksu, säärejooksu, põlvetõstejooksu, sirgete jalgadega jooksu ja puus ees jooksuga, rääkis Fosti videoloos.

Edasi jätkatakse mõõdukas tempos kiirendustega, mille all peab Fosti silmas viie kilomeetrise distantsi võistlustempot. «Need jooksuharjtused tuleb siis tehnikasse panna ning siis teha ka mõned pikemad lõigud.»

Treening peaks lõppema kerelihaste harjutustega ja staatiliste venitusharjutustega.

Fosti sõnul on kõige efektiivsem jooksutehnika parandamiseks teha just neid eelloetletud harjutusi, suuremate vigade puhul võib ka treener sekkuda, et vead korrigeerida. «Sageli harrastajatele ei pruugi meeldida, et teiste ees nende vigu parandatakse. Pigem on efektiivsem seda läbi harjutuste paradnada,» leiab Fosti.

Vaata lähemalt videost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles