Tšehhid hakkavad ilmselt homme võidusammast uurima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba remont.
Vabadussõja võidusamba remont. Foto: Liis Treimann

Kui ei ole tugevat tuult ja ilm vähegi võimaldab, hakkavad Tšehhi firma Sans Souci mehed homme Vabadussõja võidusamba nurgaliistude kinnitusi uurima, et pakkuda välja lahendus, kuidas oma praaktööd ringi teha.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles, et tšehhid jõuavad tõenäoliselt täna õhtul kohale ning hakkavad homme hommikul tööle, kui ilm lubab.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) eksperdid eesotsas professor Karl Õigeriga said eelmisel nädalal valmis oma esilagse hinnangu samba nurgaliistude kinnitustele. Ekspertide väitel on tõenäoliselt vaja kinnitusi tugevdada, et liistud enam alla ei kukuks.

Kuimeti sõnul on esilagne plaan selline, et Sans Souci töömehed vaatavad kõik nurgaliistud üle ning pakuvad välja mingi lahenduse, kuidas kinnitusi tugevamaks teha. TTÜ spetsialistid on samuti töösse kaasatud. Nad peavad erapooletu eksperthinnanguga kinnitama, kas tšehhide pakutud lahendus on ikka sobiv.

TTÜ eksperdid on välja pakkunud ka niisuguse idee, et võtta vähemalt üks võidusamba suur klaaspaneel lahti ning kontrollida ka selle kinnitusi. Kuimeti sõnul mingil ajal selline töö ka ette võetakse, kuid see ei ole lähipäevade küsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles