Pärnu maantee remont kardetud kaost ei põhjustanud

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarli puiestee ja Endla tänava ristmikul Toompeal aitasid sõidukeid ohjata ka liikluskorraldajaid, kuid ummikutest see ei päästnud. Autojuhid kippusid liikluskorraldajate käsklusi eirama.
Kaarli puiestee ja Endla tänava ristmikul Toompeal aitasid sõidukeid ohjata ka liikluskorraldajaid, kuid ummikutest see ei päästnud. Autojuhid kippusid liikluskorraldajate käsklusi eirama. Foto: Toomas Tatar

Pärnu maantee lõigul Vabaduse väljaku ja Kosmose kino vahel oli ainult mõni üksik jalakäija ning sealsetes poodides-toitlustuskohtades võis näha vaid igavlevaid teenindajaid.

Kahe trammiliini täielik ja Pärnu maantee osaline sulgemine ei põhjustanudki Tallinnas esmaspäeval liikluskaost, nagu kardeti.

«Tuleb tänada ajakirjandust, kes inimesi sel teemal valgustas ja keda inimesed kuulda võtsid ning oma sõidukitega sellesse piirkonda ei trükkinud,» ütles transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa.

Liikluskoormus oli tema sõnul suur Pärnu maanteel enne Järvevana teed. «Kõva koormus oli ka Mustamäel Sõpruse puiesteel, see kandus sealt Kristiine ristmikule ja edasi Kaarli puiesteele,» lausus Rüütelmaa.

Ka liikluse reguleerijatel oli kõige rohkem tööd Kaarli puiestee ristmikel, kus sõidukijuhid kippusid nende märguandeid eirama ja ristmikke kinni sõitma.

«Olukord oli üldiselt rahuldav, aga me analüüsime siiski kõiki asjaolusid põhjalikult, sest kõike saab alati paremini teha. Hommikul pidime minema liiklust õhust vaatlema, aga kuna oli selline udu, siis see jäi seekord ära. Ilmselt teeme õhuvaatluse mõnel teisel hommikul. Siis on täpselt näha, kus ja mis põhjusel hakkavad ummikud ja tropid tekkima. Reguleerijaid hoiame ristmikel vastavalt vajadusele. Loodame, et liiklejad ikka mõistavad, et punane ja kollane foorituli on selleks, et mitte sõita,» rääkis liikluskorraldaja.

Kuna Pärnu maanteel remondi esimesel päeval kardetud suuri ummikuid ei tekkinud, siis võivad järgnevatel päevadel sinna tagasi pöörduda ka need sõidukijuhid, kes esmaspäeva hommikul linna jõudmiseks targu mõne teise marsruudi valisid. Rüütelmaa seda siiski ei soovita.

Liikluse reguleerimine tõi selgelt nähtavale ka inimeste liiklusharjumused. Kui reguleerija nõudis, et sõidukijuhid kollase tule süttides seisma jääksid, siis juhid tahtsid harjumuse kohaselt kollase tule või isegi «noore punasega» läbi lipsata. See oleks aga pahatihti tähendanud ristmiku kinnisõitmist ning just seda olidki reguleerijad ära hoidma kutsutud. Nii võis ristmikel pidevalt näha autosid, mis viimasel hetkel keset vöötrada pidama olid saanud.

Ka õhtune tipptund ei toonud üldpilti muutusi – suuri ummikuid ei tekkinud. Samas koondus autode vool õhtul üsna harjumatusse kohta. Nimelt oli väga tihedalt täis Kaarli puiestee kesklinna sisenev suund ning Endla tänava ja Kaarli puiestee ristmiku Tõnismäel päästsid täielikust kinnisõitmisest vaid reguleerijad. Sealsetel reguleerijatel oli ka kõige ohtlikum töö – paar korda tuli ülbete autojuhtide teelt lihtsalt eest ära hüpata, et mitte rataste alla jääda.

Vabaduse väljaku ja Kosmose kino vahele jäävale Pärnu maantee lõigule pääses aga vaid mõni üksik auto. Samuti liikusid seal ainult üksikud jalakäijad. Tänaval jalutades võis näha tänavaäärsetes ärides igavlevaid teenindajaid, kes kasutasid aega küünte viilimiseks või ristsõnade lahendamiseks. Niisugune olukord kestab seal ilmselt septembri alguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles