Ühiskaardiga tehakse kaheksa miljonit sõitu kuus

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühiskaart.
Ühiskaart. Foto: Toomas Huik

Tasuta sõitude ja eakatele mõeldud ravimi- ja remondisoodustuste tõttu on linlased ühiskaardi hästi omaks võtnud.


Ühes kuus kasutab Tallinna ühistransporti 310 000 inimest, kes valideerivad oma rohelist kaarti kaheksa miljonit korda, kirjutas linnavalitsuse ajaleht Pealinn. Võrdluseks: eelmise aasta 28. jaanuariks oli toona ostetud 237 535 kaarti valideeritud kokku 4 568 874 korral. Abilinnapea Taavi Aasa sõnul on linna elanikud süsteemi omaks võtnud. «Sõitsin ise eelmisel nädalal ühistranspordis ja nägin, et inimesed tõepoolest valideerivad hoolega,» ütles ta.

Sama kinnitas valideerimist kontrolliva mupo pressiesindaja Meeli Hunt: «Piletita reisijad on 70-80 protsendi ulatuses hoopis inimesed, kes pole Tallinna sisse kirjutatud.»

Hüppeliselt kasvas ka senistes Edelaraudtee rongides sõitjate arv, sest linna piires on Tallinna elanikele rongiga sõitmine tasuta. «Hinnanguliselt on kasvanud rongides sõitjate arv isegi 15 korda,» rääkis piletisüsteemi juhtivspetsialist Tiit Laiksoo.

Linnast kaugemale reisides pääsevad linlastest isikustatud ühiskaardi omanikud üksikpileti puhul 1 euro ja 30 päeva pileti puhul 19 eurot odavama hinnaga.

«Tallinn pakub oma inimestele sama suurt sõidusoodustust, nagu riik maksab lapsetoetust. Kindlasti on rohelisele ühis-kaardile nn kuupileti ostmine kõige odavam ja mugavam võimalus – näiteks saab nii 30 päeva Tallinna ja Saku vahet sõita vaid pisut enam kui 13 euro eest, mis tuleb üle poole odavam kui Elroni sõidukaardiga ning ka tunduvalt soodsam kui varem Edelaraudtee kuupiletiga,» märkis Aas.

Roheline kaart annab ka eakatele mitmeid soodustusi. Tänavu saavad Tallinna eakad lisaks soodsa hinnaga ravimitele osta soodsama hinnaga prille, söebriketti, bürookaupu ja isegi auto varuosi. Mullu alustas linn koostööd Euroapteegiga, kust eakad said pensionilisana apteegikaupu kümme protsenti odavamalt. Nüüd saavad linna eakad rohelise kaardiga soodsamalt ravimeid osta ka Südameapteegist.

«Linnas on üle 50 apteegi, kust eakad saavad käsimüügiravimitele ja muudele apteegikaupadele kümneprotsendilist soodustust,» ütles abilinnapea Merike Martinson. Soodustust saab kuni viie euro ulatuses kalendrikuus ning see ei kehti soodustusega retseptiravimitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles