Harjumaal võeti joobes juhtidelt nädalaga viis autot

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Harju maakohus konfiskeeris sel nädalal joobes juhtidelt viis autot, alates aasta algusest on sõidukist ilma jäänud juba 29 juhti.

Esmaspäeval mõistis kohus mootorsõiduki joobes juhtimises süüdi 31-aastase Denissi, teisipäeval 59-aastase Peetri, kolmapäeval 67-aastase Mihhaili, neljapäeval 47-aastase Lea ja reedel 41-aastase Kristeri, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur.

Deniss peab kohtu otsusel loovutama sõiduauto Opel Omega, Peeter Ford Escorti, Mihhail Peugeot 405, Lea Mazda Premacy ja Krister Toyota 4Runneri. Kohus mõistis Peetrile kokkuleppemenetluses karistuseks vangistuse neli kuud, Denissile viis kuud ja Leale kaheksa kuud, mis asendati üldkasuliku tööga. Koos varasema karistusega tuleb Peetril teha 352 töötundi, Denissil 530 ja Leal 710. Mihhaili karistas kohus seitsmekuulise ja Kristerit üheaastase tingimisi vangistusega, mida ei pöörata täitmisele, kui nad ei pane katseaja jooksul toime uut kuritegu. Katseajal ja töötundide tegemise ajal tuleb süüdistatavatel alluda ka kriminaalhooldaja järelevalvele.

Lisakaristusena võttis kohus süüdistatavatelt kolmeks kuni seitsmeks kuuks juhtimisõigus. Riigile tuleb neil sundraha ja menetluskuludena tasuda 300-600 eurot.

«Kui isik on varem joobes juhtimise eest karistatud ja paneb kehtiva karistuse ajal toime uue liikluskuriteo, siis on põhjendatud ka tema sõiduki kui kuriteo toimepanemise vahendi konfiskeerimine,» selgitas Põhja ringkonnaprokurör Rainer Amur. «Üks sel nädalal konfiskeeritud sõiduk kuulus näiteks abikaasade ühisvara hulka. Sellisel juhul on teisel abikaasal õigus pärast sõiduki müüki riigilt pool müügihinnast endale taotleda. Samuti pole konfiskeerimisel takistuseks see, kui sõiduk kuulub liisingfirmale, sest seadus lubab konfiskeerida ka liisingauto kasutusõiguse,» märkis prokurör.

Harju maakohus on alates selle aasta algusest konfiskeerinud Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel sõiduki või selle kasutusõiguse juba 29 joobes juhilt, möödunud aastal oli konfiskeerimisi kokku 59.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles