Fotomuuseumis avatakse näitus maamiinide ohvritest Afganistanis

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Majid Saeed

Tallinna linnamuuseumi fotomuuseumis avab laupäeval, 5. aprillil Iraani maailmakuulus fotodokumentalist  Majid Saeed oma näituse «Maamiinide ohvrid». Näitus jääb avatuks 6. maini.

Kui enamus Saeedi tööst kujutab maailma ajakirjanduse tippväljaannetele (Times, Spiegel jne.) loodavat sõja dokumentalistikat, siis «Maamiinide ohvrid» on täiesti omanäoline projekt, kus fotograaf läheneb oma subjektidele sootuks teisel moel. Suureformaadilistel portreedel on inimesed Afaganistanist Kabuli tänavalt, kes kõik on maamiini plahvatuse ise üle elanud. Tänavale üles seatud fototaust ja valgus loovad ainulaadse segu poseeritud portreest ja tänavafoto spontaansusest.

«Afganistan on üks maamiinirohkemaid riike maailmas. Maamiinid tapavad või sandistavad keskmiselt 65 inimest kuus. Miiniohvreid on varemgi pildistatud, kuid tahtsin seda teemat vaadelda teisest nurgast ja ma tunnen, et sellel on rohkem mõju,» selgitas autor. «Sõja ja vägivalla nägemine on mulle isiklikult suurt mõju avaldanud, see on muutnud mind palju tugevamaks ja täpsemaks, kuid isiklikus plaanis on see teinud mind väga haavatavaks. Minu peas keerleb palju mõtteid selle üle, miks saavad süütutest inimestest ohvrid või miks nad surevad või saavad vigastada ja see teeb mulle väga haiget,» rääkis ta.

Eestisse festivali I AM Photographer raames saabuv fotograaf Saeedi on dokumenteerinud peamiselt Afganistani, Iraagi ja Iraani humanitaarkonflikte. Ta on võitnud maailma tähtsaimad fotodokumentalistika preemiad, mille hulgas ka  mullune Word Press Photo võistluse esikoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles