Tartu Uue Teatri uusimad lavastused kolivad Tallinnasse

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen Tartu Uue Teatri lavastusest «PURE MIND».
Stseen Tartu Uue Teatri lavastusest «PURE MIND». Foto: promo

Aprillis on taas võimalik näha Tartu Uue Teatri uuemaid lavastusi Tallinnas, Kanuti Gildi saalis ning Vene Teatris.

15.-18. aprillil mängitakse Renate Valme ja Kompanii Nii füüsilise teatri lavastust «PURE MIND»,  19. ja 20. aprillil Mart Aasa ja  Ivar Põllu äraminejate tragöödiat «Äralennuväli», 21.-23. aprillil Ingomar Vihmari kirglikku suhtedraamat  «Zebra» ning 24. ja 25. aprillil Vene Teatri ja Uue Teatri koostöölavastust «Illusioonid».

Etendused Kanuti Gildi SAALis algavad 19.30, Vene Teatris aga kell 22.

«PURE MIND» on Kompanii Nii teine lavastus ning ühtlasi Tartu Uue Teatri esimene füüsilise teatri lavastus. Renate Valme loomingulisele tegutsemismustrile iseloomulikult ei anna ta oma vaatajatele enne etendust kätte keerulisi filosoofilisi mõttelõngu või lavastust läbivaid peateemasid. Lavastaja sõnul ei vaja publik karke, mille najal end etendusse kanda - sõnapaar «PURE MIND» oma mitmetähenduslikkuses on ainus vihje, mille valguses publik Kompanii Nii uut lavastust avastama kutsutakse. Peaasi, et vaatama tulles oleks meel puhas ja vaim valmis purema või siis ise puretud saama. Kõik on võimalik.

«Äralennuväli» on lavastus, mis räägib äraminejatest ehk väga suurest osast eestlastest, kes lähevad Eestist erinevatel põhjustel minema: kes läheb tööle, kes mehele, kes võtab naise, kes läheb seiklema; kellel on eetiliselt, esteetiliselt või poliitiliselt vastuvõetamatu see, mis siin toimub. Küsimus on selles, kas nad kunagi tagasi tulevad, palju meid siia alles jääb, mis siis saab ja kes siis kogu selle töö ära teeb? Kes me siis lõpuks oleme, kui me kõik elame kusagil mujal? Mängivad Katrin Pärn, Kristel Leesmend, Helgur Rosenthal, Ardo Ran Varres ja Evald Aavik. Lavastuse kunstnik Kristiina Põllu. Mart Aasa näidend «Äralennuväli» võitis hiljuti Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali preemia kui parim näitemäng aastal 2013.

Ingomar Vihmari lavastus «Zebra» jälgib kahte abielusuhet, kus olmepained, kooselurutiin ja igapäevaste rituaalide ahistus on murendanud läheduse ja armastuse. Mida koduseinte vahelt ei leia, seda otsitakse mujalt. Mees ühest paarist ja naine teisest kohtuvad ning alustavad kirglikku ja mängulist suhet. Kuni ühel päeval saabub hetk valikuid langetada, neid valikuid, mis ainult esmapilgul tunduvad nii lihtsad. Mängivad Katrin Pärn, Piret Simson, Janek Joost ja Ingomar Vihmar. Lavastuse kunstnik on Illimar Vihmar.

Tartu Uue Teatri ja Vene Teatri koostöös sündinud lavastusest «Illusioonid» on valminud eestikeelne ja venekeelne versioon. Ivan Võrõpajevi raputav näidend räägib kahest abielupaarist ja nende armastusest. Näivusest ja tõelisusest meie sees ja ümber. Näidendi on lavastanud Pavel Zobnin Venemaalt ning eestikeelses versioonis mängivad Kristel Leesmend, Katrin Pärn, Mart Aas ja Siim Angerpikk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles