Esiettekandele tuleb Eugene Birmani uus kooriteos, mis pühendatud Eesti-Vene piirileppele

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Ilvese ja majandusteadlase Paul Krugmani Twitteri-säutsudest tõukunud lühiooperi Nostra culpa  esiettekanne 2013. Solist Iris Oja, Tallinna Kammerorkester, dirigent Risto Joost.Esiplaanil ka libretist Scott Diel (paremal), keskel helilooja Eugene Birman.
President Ilvese ja majandusteadlase Paul Krugmani Twitteri-säutsudest tõukunud lühiooperi Nostra culpa esiettekanne 2013. Solist Iris Oja, Tallinna Kammerorkester, dirigent Risto Joost.Esiplaanil ka libretist Scott Diel (paremal), keskel helilooja Eugene Birman. Foto: LAURA OKS/PM/SCANPIX

Teisipäeval, 1. aprillil kell 18 kõlab lauluväljaku klaassaalis noore USA helilooja Eugene Birmani teos «No. 289», mille teemaks Eesti-Vene piirilepe. Noor helilooja pälvis üleilmse tähelepanu oma eelmise teosega «Nostra Culpa», mille algtõukeks Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese ja Nobeli preemiaga pärjatud majandusteadlase Paul Krugmani arutelu Twitteris.

Teisipäeval astuvad Tallinna Lauluväljaku klaassaalis lavale Eesti Rahvusmeeskoor ja segakoor HUIK! Dirigentideks on noored Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lõpetajad Valter Soosalu, Benjamin Kirk ja Silja Uhs. Kontserdil kõlavad teosed heliloojate Tormise, Rautavaara, Sullivani, Stanfordi, Birmani ja Soosalu sulest, millest kahe viimase helilooja teosed kuuluvad esmaettekandele.

Eugene Birmani teos «No. 289» on kirjutatud 49 meeshäälele ja ühele megafonile, see sisaldab teksti «Wenemaa ilmtingimata...loobudes»  vene, inglise, prantsuse ja eesti keeles. Lause väljendab sõna-sõnalt Venemaapoolset lahtiütlemist Eesti Vabariigi territooriumist ja teoses põimub see Tartu Rahulepingu sõnalise piirikirjelduse tekstiga. Teose pealkiri  «No. 289» pärineb dokumendinumbrist, mille Rahvasteliit lepingule omistas.

Kontserdipilet  maksab 2 eurot, piletid müügil tund enne kontserdi algust kohapeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles