Rein Lang TMW-l: lääne heaolu on võrdsustumas diivanil lösutamisega

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinn Music Weeki (TMW) kultuuriministrina möödunud aastal väisanud Rein Lang toetab üritust oma kohaloluga ka tänavu. Pussy Rioti intervjuud festivali avaüritusel kuulas Lang suure huviga, öeldes, et TMWst on saanud ajastu peegel.

«Kui paar aastat tagasi räägiti loomemajandusest ja vajadusest viia kokku eri riikide, ida ja lääne korraldajaid, agente, promootoreid, siis tänavu räägitakse kogu liberaalse kultuuri põhiväärtusest, mis on eneseväljendusvabadus,» ütles Lang intervjuus Tallinncityle.

Langi sõnul võib nõus olla presidendi öelduga, et just eneseväljendusvabadust respekteerivad ühiskonnad on need, mis elavad kõige paremini ka oma igapäevast elu. «Eneseväljendusvabadus tähendab vabadust olla innovaatiline, vabadust luua midagi, mis läheb ühiskonnale peale ning need on ka majanduslikud kategooriad. Need loovad inimeste heaolu,» on Lang veendunud.

Lääne ühiskonna heaolu on Langi hinnangul jõudnud seisakusse. «Heaolu hakkab minema võrdseks sellise diivanil lösutamisega. Ei saada aru, kui nende vahetus läheduses toimuvad protsessid, mis võivad selle heaolu purustada.»

Kõige murettekitavamaks peab Lang Venemaa teemadel rääkides väljendusvabaduse süsteemset piiramist. «Viimastel nädalatel on Venemaal ridamisi suletud meediaväljaandeid. Suleti viimane arvestatav alternatiivne telekanal. See tähendab seda, et minnakse tagasi stalinistliku režiimi juurde, mis sööb iseennast. Väljendusvabaduse likvideerimine lõpetab ka ühiskonna innovaatilisuse ja kogu ühiskonna ressurss panustatakse üksnes sõjalise võimsuse ja hurraa-patriotismi kultiveerimisse. Ka Venemaal saadakse aru, et sellised protsessid tähendavad Venemaa hukku.»

«Selles mõttes on läänel see koht, et kas ta saab aru sellest ise ja osutab tõelist ja arvestatavat abi Venemaale endale ja Venemaa sellele osale ühiskonnast, kes saab aru, et ollakse hukutaval kursil. Või istutakse diivanil edasi, ja öeldakse, et kindlasti otsustame, aga pärast kella seitset, sest me peame õhtusöögile minema.»

Lang oli Pussy Rioti tegemistega juba varem kursis. «Seda, et tegemist pole bändiga selle klassikalises tähenduses, teadsin ma varem. Aga nad on kunstnikud, kes performance-kunsti kaudu esitavad oma positsioone. Tänaseks on see loomulikult poliitiline kunst, aga selles ei ole mitte midagi halba. »

Minu jaoks oli üllatav, et nende tegevus filosoofilises plaanis, et nad peavad ka kirjavahetust Slavoj Žižekuga ja debateerivad Žižekuga kaasaegse vasakpoolsuse üle. Et nad on võimelised selgitama, et oma kunstilise vabaduse ohvriks toomine poliitilisele tegevusele on tegelikult hädavajalik Venemaal, aga see ei ole vajalik läänemaailmas. Et need ühiskonnad on erinevad. Ega nad on ikkagi väga targad tüdrukud, midagi ei ole öelda,» ütles Lang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles