Vargad, vandaalid ja süütajad hävitavad tühja koolimaja

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haaberstis, Õismäe tee 130 asuva tühja koolihoone seinad on täis soditud ja aknad lõhutud, viimasel ajal on majas pidevalt põlengud.


Kuni 2010. aastani asus majas Õismäe humanitaargümnaasium. Siis liideti sellega Väike-Õismäe gümnaasium. Uus kool sai nimeks Õismäe gümnaasium ja hakkas tegutsema aadressil Õismäe tee 50. Tühi koolimaja anti linnaosavalitsuse haldusse ning millegipärast on just viimasel ajal hakanud sealt suitsu tulema.

«Selles koolihoones on selle ja eelmise nädala jooksul olnud juba viis põlengut. Eelmisel nädalal kaks, sel teisipäeval kaks ja kolmapäeval üks,» loetles Põhja päästekeskuse pressiesindaja Indrek Hirs.

«Seal hoones on põlenud praht, toolid, põlenguid on olnud aulas, keldris ja vanas spordisaalis. Hoone haldaja on küll sulgenud sissepääsud majja, aga kellegi kuri käsi avab neid pidevalt taas. Majas on korduvalt nähtud noori, nii poisse kui tüdrukuid. Ilmselgelt tegelevad nad seal rumalustega, selliseid põlenguid ei õigusta miski,» lausus Hirs.

Kuna linnaosavalitsus on sõlminud maja valvamiseks lepingu turvafirmaga ning aknad-uksed sulgenud, ei näe päästeamet esialgu põhjust hoone haldajale ettekirjutuse tegemiseks. Haldaja pingutustest on siiski vähe abi. Kui Postimees käis kolmapäeval lagastatud koolimaja pildistamas, olid maja aknad ja uksed korralikult kinni. Üsna kiiresti saabus ka politseipatrull, kes oli ilmselt maja ümber luusivate kahtlaste isikute kohta teate saanud. Aga juba paar tundi hiljem oli keegi jälle majja sisse murdnud ja seal tulekahju tekitanud.

Haabersti linnaosavanema asetäitja Juhan Hindovi sõnul on tühi koolimaja linnaosavalitsuse jaoks tõeline nuhtlus. «Me tegime ettepaneku anda hoone üle linnavarametile või lihtsalt enampakkumisel maha müüa. Oleme proovinud seda hoonet ka rendile anda. Seal on olnud igasuguseid spordiklubisid ja muid rentnikke. Kõige kauem vastu pidanud rentnik tegutses majas neli kuud,» rääkis Hindov.

«Linnaosavalitsuse jõud hakkab selle maja haldamisel otsa saama. Meil on küll turvafirmaga leping maja valvamiseks, aga kaks korda on kogu andurite süsteem ja juhtpult sealt lihtsalt ära varastatud või puruks pekstud. Uus maksab jälle ligi kaks tuhat eurot. Nüüd on ära varastatud ka elektri peakilp, nii et kuskilt pole enam voolu võtta,» lisas ta.

Kui Hindov vahepeal linnaosavanema ülesandeid täitis, tegi ta ettepaneku see maja lihtsalt maha lammutada. Selliste hoonete ehituskvaliteet on tema sõnul niisugune, et renoveerimise asemel on targem uus ehitada.
«Praegu pole sellele ettepanekule veel vastust tulnud. Aga abilinnapea Kalle Klandorf lubas selle küsimuse esmaspäeval toimuvale linnavalitsuse kabinetiistungile viia, võib-olla sealt tuleb mingi otsus,» avaldas ta lootust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles