Jüri Ennet: Savisaar on Eesti Vabariigi äiaisand ja erakondliku sümfooniaorkestri dirigent

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ennet
Jüri Ennet Foto: Array

Psühhiaater ja kauaaegne Keskerakonna liige Jüri Ennet kommenteeris «Aktuaalse kaamera» nädalat kokkuvõtva uudistesaate lõpus näidatud klippi Moskvast koju saabunud Tallinna linnapeast, kes paistis silma diktsioonipehmusega. Küsisime Ennetilt, kas Savisaar võis olla joobes või mõne ravimi mõju all.

Jüri Enneti vastus Tallinncity kirjale:

«Soovite minu arvamust AK uudiste lõpuklipi kohta lennujaamas lennureisilt koju saabunud erakonna esimehe kohta, tema võimaliku joobeseisundi või ravimite tarvitamise kohta. Joobeseisundi ja ravimite toime/kõrvaltoime uurimine käib tervishoius teiste tavade ja skeemide kohaselt, mitte vaid videoklipile toetudes:

- Arst ja patsient kohtuvad, vestlevad, uuritakse eelnevat ja olevat tervise aspektist ning siis esitatakse täpsustavaid küsimusi, tehakse uuringuid. Alkoholi puhul on ju ka promillimõõtjad olemas, vereanalüüsid;
- kui konkreetsel uuringul selgub vajalike sümptomite kogum, siis arst mõtleb hingeelu häirete võmalustele ja seda ka RHK-10 nõuetest lähtuvalt;
- kõik eelnev ja häire ja diagnoos (kui ta uuringuga selgub) on konfidentsiaalne ja info jääb vaid patsiendi ja arsti teada, seda reklaamitöösse ei rakendata.»

«Diktsiooni mõjutavad loomulikult paljud eluolu agensid: reisiväsimus, saabumisrõõm, tõõ- ja olmestressiga seonduv, kaaskondsete hoiakud ja hea/halvasoovlikkus jne. Diktsiooni vallas saavad näitlejad-kõneõpetajad vastavat tarkust jagada.»

«Tänapäeval  kiiresti muutuva Eesti ühiksonnaeluga kokku puutudes peab igal hingehellal inimesel süda valutama ja kerge masenduseloor hingeelu mõjutama. Kui inimesel seda ei ole, siis on ta küll tõsiselt haige - selles olen ma veendunud.»

«Ja veel. Inimene, kes on Eesti Vabariigi sünnituse äiaisand (ämmaemand temale ju sobi) ja senini erakondliku sümfooniaorkestri dirigent olnud, siis - see mees ikka nooti tunneb, pill võib igaühel mõnikord veidi häälest  ära olla. Muidugi nõuab kaasaeg uute lugudega repertuaari, (eluteatri-poliitteatri oopereid ja operette) ja ka siin on uued helistikud-heliregistrid  ja muusikaliste maitsete ning  teatud kaasaegne harmoonia oluline.»

«Psühhiaatrina on mul Eesti rahva mured hingel küll ja need vajavad riiklikul tasandi lahendusi, erakondade koosmeelel tehtud lahendusi. See on probleem ja vajab lahendeid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles