Linnateatri suur saal jäi avamata – taas!

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. juuni 2010. Lavaauk on endiselt tühi.
8. juuni 2010. Lavaauk on endiselt tühi. Foto: Mihkel Maripuu

Eile, 8. juunil 2010 pidanuks kell 12 päeval avatama Tallinna Linnateatri suur saal ja renoveeritud hoonekompleks. Sellise lubadusega kokkuleppele kirjutasid neli aastat tagasi alla toonane Tallinna linnapea Jüri Ratas, abilinnapea Kaia Jäppinen, Tallinna Linnateatri direktor Raivo Põldmaa ja peanäitejuht Elmo Nüganen. 


Paraku ei osanud Põldmaa eile, kui linnateater meenutas üritusega «8. juuni – 20 aastat hiljem» majaehituse Kolgata teed, nimetada ühtki kuupäeva, millal suure saali ehitus võiks lahti minna. Sest viimase 2,5 aasta jooksul pole Tallinna linn teatri küsimusele vastust andnud.

Praegu käib lavaaugus taas ehitus, et avada uuel aastal ajutine suvelava. Selleks eraldas kultuuriministeerium tänavu teatrile kaks miljonit krooni, järgmisel aastal on ministeeriumi vastav toetus 1,5 miljonit. «See on ministeeriumi hea tahte avaldus,» on Põldmaa tänulik, pidades silmas seda, et linnateater on munitsipaalteater.

«Väike pettumus on siiski hinges, et taas kord petta saime, aga mis seal ikka. Nii suurte asjade ehitus, nagu seda on teater või kirik, võtabki sajandeid aega,» püüab Põldmaa ühtlasi head nägu teha.

Tegelikult ongi linnateatri suure saali ehitus kestnud juba 41 aastat. Otsus, et 1965. aastal asutatud ENSV Riiklikule Noorsooteatrile ehitatakse oma maja, võeti vastu juba 1969. aastal. 21 aastat hiljem pandi teatrihoonele pidulikult ka nurgakivi. Uue teatri avamine oli planeeritud 1992. aastasse.

«Kolm on kohtu seadus, praegu on kaks korda ebaõnnestunud. Viimases ettevalmistusetapis kulus uue hoone projekteerimiseks 32 miljonit krooni. Sellest rahast on lihtsalt kahju, sest kui paar aastat edasi läheb, vananeb projekt taas ja siis tuleb kõike jälle otsast peale hakata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles