Ukraina-teemaline mõttekoda toob rääkima eesti keele õpetaja Krimmist

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiievis Iseseisvuse väljakul kinnitasid meeleavaldajad täna, et Krimm on Ukraina.
Kiievis Iseseisvuse väljakul kinnitasid meeleavaldajad täna, et Krimm on Ukraina. Foto: SCANPIX

Okupatsioonide Muuseumis (Toompea tänava ja Kaarli puiestee nurgal) jätkuvad Ukraina-teemalised kogunemised märksõna all «Tulipunkt». Mõttekoja kogunemised toimuvad Okupatsioonide Muuseumis reedeti kl 16-18.

Sel reedel, 28. märtsil kl 17 toimub Okupatsioonide Muuseumis Ukraina-teemaliste mõttekodade sarja teine kogunemine, kus oma kogemustest Krimmi Eesti koolis räägib sealne eesti keele õpetaja Christi Sepp. Mõttekodade eesmärgiks on mõtestada Ukrainas toimuvat ja mõista seeläbi paremini sealseid ühiskondlikke protsesse ning Venemaa käitumist ka Baltikumis.

Teemaks on «Meie õppetundidest nende õppetundideni: sissevaade Krimmi hariduselu korraldusse». Christi Sepp on õpetanud neli aastat Krimmis Aleksandrovka keskkoolis eesti keelt ja kultuurilugu. Tema ettekande põhiosa keskendub Ukraina valitsuse poolt kiirelt vastu võetud keeleseaduse mõjule Krimmi paljurahvuselise elanikkonna suhtumise ja referendumi tulemuste kujundamisel. Lisaks koolikogemusele, räägib ta oma muudest kogemustest ja elust Ukrainas.  Loeng toimub koostöös Eesti Instituudiga.

Mõttekodade sarja 21. märtsil avanud Ukraina suursaadik Eestis Viktor Kryzhanovsky tänas eestlasi aktiivse toetuse eest ning andis ülevaate pingelisest hetkeolukorrast Ukrainas. Suursaadik kinnitas, et Ukraina valitsus seisab kindlalt Ukraina seaduslike õiguste eest ja sõjavägi on kõrgendatud valmiduses vastu seisma Vene vägede sissetungile Ukrainasse.

Sarja esimene loeng tõi kokku pea 80 inimest. Esinejaks oli Balti Vene Instituudi direktor Vladimir Juškin loenguga «Krimmi annekteerimine: õppetund Eesti jaoks». Oma ettekandes tõi ta paralleele ja pidas väga oluliseks Eesti valitsuse kõrgendatud tähelepanu ja kohalolekut  Kirde – Eestis ning valmisolekut reageerida võimalikele provokatsioonidele. Tema sõnul tuleks ka pakkuda Narva piirkonna rahulolematutele ainult venekeelsetele elanikele võimalusi suuremaks mobiilsuseks läbi Euroopa keelte õpetamise. Üritus toimus koostöös Eesti Ukrainlaste Kongressiga.

Järgmised üritused «Tulipunkti» sarjas:

4. aprillil avatakse Okupatsioonide Muuseumis fotonäitus «Ukraina. Euromaidan», mis on pühendatud sündmustele Ukrainas, mis algasid novembris 2013. Näitus toob vaatajani Alex Zakletskyj, Oleksiy Temchenko, Tetiana Davydenko, Andriy Vytvytskyj, Maksym Kudymets’i  Maidanil tehtud fotod, millel on jäädvustatud kolme protestikuu ajalugu selle rahumeelsest algusest kuni traagilise lõpuni. Näitust ja selle tausta tutvustab Tartu Ülikooli teadur dr Kateryna Pavlyk. Ettekandega  «Ukraina sündmustest ja Euroopa Liidu poliitikast» esineb Euroopa parlamendi liige Tunne Kelam.

11. aprillilesineb ajaloolane ja õppejõud Toomas Alatalu ettekandega «Ukraina kolmhark: parlamentaarne revolutsioon, annektsioon ja rusikavõitlus».

 23. aprillil, kolmapäeval esineb paar päeva Eestis viibiv Ukraina teadlane ja ühiskondliku elu tegelane Mykola Riabchuk. Üritus toimub koostöös Avatud Eesti Fondiga. Koostöös Ukraina saatkonnaga Eestis ja Eesti Ukrainlaste Kongressiga on tehtud esialgne valik Ukraina ajalugu käsitlevatest filmidest ja värskest dokumentalistikast.

9. mail, Euroopa päeval saab vaadata kommenteeritud dokumentaalfilmi sündmustest Ukrainas pealkirjaga «Demokraatia hind» ja kultuuri tutvustavat filmi «Ukraina kutsub».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles