Mida teha, kui teismeline tahab kaubanduskeskuses aega surnuks lüüa?

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagedamini hängivad kaubanduskeskustes just need noored, kes ei leia endale kohta ei haridussüsteemis ega tööturul.
Sagedamini hängivad kaubanduskeskustes just need noored, kes ei leia endale kohta ei haridussüsteemis ega tööturul. Foto: Raigo Pajula

Tallinncity poole on pöördunud mitu murelikku lapsevanemat, kelle teismelised lapsed löövad pärast koolitunde kaubanduskeskuses aega surnuks, sest kooli-ja klassikaaslaste seas on selline tegevus soositud. Mida teha?

Psühhiaater Anne Kleinbergi sõnul kiireid lahendusi siin pole. «Lapsega peab rääkima, juba maast-madalast,» rääkis spetsialist. Kleinbergi sõnul tuleks väärtuskasvatusega alustada juba põnnieas. «Tuleks rääkida selllest, milline roll on kaubanduskeskustel või asjadel ülse – kas oluline kool, trenn või asjad. Vanem peab lapse valikuid teadlikult suunama, » rõhutas ta.

«Tuleb selgitada, et vaba aja veetmine tähendab hobidega tegelemist või enesearendamisele pühendumist, mitte sihitut aja surnukslöömist.» Kleinberg soovitab teismelistele näiteks tuua ka nende iidoleid – lauljaid, sportlasi või näitlejaid. «Võiks selle üle arutleda, kas teismeliste iidolid longivad sihitult ringi ja venitavad aega kusagil kaubanduskeskuses või pühenduvad selle asemel oma kutsumusele,» rääkis Kleinberg.

Samas ei tohiks vanemad ka teismelisele seada järske ja karme reegleid, mis annavad soovitule hoopis vasutpidise tulemuse. Ta soovitas ka analüüsida teismelise elu – kui laps mingil hetkel eelistab kaubanduskeskuses aea surnuks lüüa, võib see olla ka reaktsioon varasemale ülekontrollitusele, mis pole lapsel võimaldanud end vabalt tunda. «Samuti peaks vanemad võimaldama lastel sõpru koju kutsuda. Laps peab tundma, et ka ta kõige veidramad kaaslased on teretulnud ning pole vajadust salaja välja hiilida,» rääkis doktor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles