Segadus paadimaksuga jätab Tallinna miljonitest kroonidest ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanasadama jahisadam Admiraliteedi basseinis.
Vanasadama jahisadam Admiraliteedi basseinis. Foto: Raigo Pajula

Viie kuuga on Tallinna linnaeelarvesse paadimaksu laekunud vaid 58 000 krooni ehk 0,6 protsenti aastaks kavandatud kümnest miljonist kroonist. Põhjus peitub segaduses, kes maksu ikkagi maksma peab.



«Paadimaksust on vähe raha laekunud küll,» tõdes Tallinna finantsteenistuse juht Katrin Kendra. «Põhjus on selles, et paadimaksu kogumise õiguslikud alused on, nagu need on. Ei ole päris paigas.» Kendra tõdes, et enamik paadimaksu on laekunud liisingufirmadele kuuluvatelt alustelt.

Tallinna transpordiameti juhataja Andres Harjo sõnul ootab amet pikisilmi riigi maan­teeameti liiklusregistri andmeid, millistelt paatidelt tuleks maksu kasseerida. Ta lisas, et registril on küll teada, kui palju paadiomanikke Tallinnas elab, aga tehnilisele ülevaatusele kuuluvate aluste andmed on hoopis veeteede ametis. Seaduse järgi saab maksustada ainult ülevaatusele kuuluvaid paate.

«Tundub, et riigi register ei olnud valmis kohalike maksude seadusest tulenevate ülesannete täitmiseks,» rõhutas Harjo. «Oleme teinud valitsusele ettepaneku muuta kohalike maksude seadust. Rahandusministeerium on pakkunud välja meid rahuldava variandi, et mittetallinlane ei pea paadimaksu maksma, kuigi ta on aluse siit liisinud.»

Maanteeameti pressiesindaja Timo Vijar tõi välja vastuolu: kohalike maksude seaduse järgi soovib Tallinn koguda maksu tehnoülevaatusele kuuluvatelt väikelaevadelt, meresõiduohutuse seadus nendelt laevadelt aga ülevaatust ei nõua. Seega ei saa liiklusregister Tallinnale infot edastada, kuna register lähtub meresõiduohutuse seadusest.

Tehnoülevaatuse alla käivate tööpaatide osas on maan­teeamet Vijari sõnul Tallinnale andmed esitanud 90 aluse kohta.

Ka Eesti Liisingühingute Liidu (ELL) tegevdirektor Reet Hääl kinnitas, et paadimaksu peavad maksma vaid tehnoülevaatusele kuuluvad paadid. Meresõiduohutuse seaduse järgi kuuluvad ülevaatusele iseehitatud või täielikult ümberehitatud paadid. Liisinguga ostetud paatide hulgas ühtegi sellist alust ei ole.

Sellest lähtuvalt leiab ELL, et liisingupaatidelt tuleb maksu tasuda vaid siis, kui mõni liisingufirma ise soovib, et tema alus teeks teatud aja tagant ülevaatuse läbi. Kui Tallinnale on liisingupaatidelt maksu laekunud, ju siis on nende omanikfirmad seda ise soovinud tasuda.

Paadimaks
•    Paadimaks hakkas Tallinnas kehtima 1. jaanuaril 2010.
•    Maksuga maksustatakse tehnilisele ülevaatusele kuuluvaid 4–12 meetri pikkuseid paate, jahte ja kaatreid (väikelaevu).
•    Tehnilist ülevaatust tuleb teha iseehitatud või täielikult ümberehitatud väikelaevadele või juhul, kui omanik ise seda soovib.
•    Tallinna paadimaksu suurus on 500 krooni paadi igalt poolelt meetrilt aastas.
•    Riigikogu soovib paadi- ja müügimaksu järgmisest aastast kohalike maksude hulgast kustutada.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles