Linn nõuab Nõmme perearstidelt kõrget renti ja tasuta lisatööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Anneli Kalle-Talvik leiab, et perearstidele lisatingimuste seadmine on viga.
Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Anneli Kalle-Talvik leiab, et perearstidele lisatingimuste seadmine on viga. Foto: Liis Treimann

Tallinna linnavalitsus kavatseb Nõmme polikliiniku perearstidele peale sundida pikemad tööpäevad, töö nädalavahetustel ja kõrge rendihinna, tuues põhjenduseks polikliinikumaja põhjaliku remondi. Perearstid kaaluvad mujale tööleasumist.


Nõmme polikliiniku remont lõpeb tuleva aasta mais ja siis tuleb ajutiselt Mustamäele kolinud 11-l Nõmme polikliiniku perearstil otsustada, mida nad edasi teevad – kas kolida tagasi Nõmmele ja leppida sellega, et linn tõstab rendihinda ning nõuab maja rendilepingu lisatingimustena perearstidelt senisest rohkem töötunde, maksmata selle eest lisaraha, või asuda tööle mõnda teise perearstikeskusesse.

Nõmme Perearstikeskus OÜ juhataja Eva Gustavson tõdes, et polikliiniku perearstid sooviksid loomulikult oma patsiente edasipidigi vastu võtta Nõmmel, aga linn teeb selle raskeks.

Perearstid on küll rahul, et polikliiniku ruumid lõpuks korda saavad, kuid linn soovib perearstidele peale suruda tingimused, mis arstide sõnul tähendaks tagasiminekut Nõukogude aega, kui arstilt nõuti ületunnitööd selle eest maksmata.

Näiteks peaks Nõmme polikliinikusse võtma tööle lastearsti ning arstid peaksid oma jõudude ja lisarahata korraldama töötamise ka laupäeviti. Lisaks peaks polikliinik lahti olema 12 tundi päevas – kella kaheksast hommikul kaheksani õhtul.

Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liikme Anneli Kalle-Talviku sõnul kõlab uskumatult, et linn seab arstidele majas töötamiseks lisatingimusi. «Oleme koostöövalmis kõigi mõistlike ettepanekute osas, aga koostöö ei tähenda tingimuste ühepoolset dikteerimist,» leidis ta.

«Miks peaks perearst tagasi kolima ruumidesse, mis on küll ilusad, aga Nõmme kohta ebanormaalselt kallid ja veel kitsendavate lisatingimustega,» küsis Kalle-Talvik.

Nõmme polikliiniku senine üürihind oli tõesti väga soodne, ent haigekassa Harju osakonna juhi Ado Viigi sõnul tulevikus selle hinnaga välja ei tule.

Viik tõdes, et kui perearst on teinud tööpäeva jooksul juba kaheksa tundi tööd, siis pole eriti mõistlik sundida teda töötama veel õhtuti ja nädalavahetuseti. «Üks või kaks nädalat see toimiks, aga kui patsient näeb hommikul enda vastas punaste silmadega väsinud arsti, on see siis vastuvõetav?» küsis ta.

Abilinnapea Merike Martinsoni sõnul aga soovib linn pakkuda perearstidele ka teistsugust võimalust töötamiseks – mitte kõik ei peaks olema eraettevõtjad, vaid soovi korral saaksid töötada ka munitsipaalettevõttes ehk lihtsamalt öeldes palgatöötajana.

«Sellised tingimused seadsime sellepärast, et pöörata tähelepanu praegustele kitsaskohtadele – imikute kodune jälgimine, koduvisiitide vähesus ja keskuste lühikesed lahtiolekuajad,» selgitas Martinson.
Abilinnapea sõnul ei ole raudne nõue, et perearstidel tuleb Nõmmele kolides linna kehtestatud tingimused vastu võtma. Nimelt näeb Martinson süsteemi nii, et neile, kes lisatingimustega nõustuvad, oleks üürihind soodsam.

Uued nõuded:
Perearstidele esitatavad üüritingimused remonditud Nõmme polikliinikus:

•    Et tagada vähemalt kaheteistkümne tunni kestel arstliku konsultatsiooni kaudu kiireloomuliste terviseprobleemide lahendamine, on perearstide vastuvõtuajaks tööpäevadel ajavahemik 08–20.
•    Lapse arenguprobleemide ja kodukeskkonna riskifaktorite võimalikult varajaseks väljaselgitamiseks teeb perearst lisaks oma teeninduspiirkonda kuuluvate imikute ambulatoorsele vastuvõtule ka koduseid patronaaže ehk jälgimisi.
•    Abiarstina tööle rakendatava pediaatri ülesandeks on riskirühma imikute jälgimine ja keskuse perearstide pediaatriline konsulteerimine.
•    Laupäevadel võtab valvearst-perearst patsiente ja kojukutseid vastu ajavahemikul 09–13.
Allikas: Tallinna linnavalitsuse istungi protokoll

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles