Kalamaja: meie ütleme, et ei taha, teie ütlete, et me tahame

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saalitäis asumi elanikke tahtis teada, millised probleemid neil parkimisega on.
Saalitäis asumi elanikke tahtis teada, millised probleemid neil parkimisega on. Foto: Priit Simson

Kuigi linnavõim tuli tänasele parkimisteemalisele kohtumisele Kalamaja rahvaga uue relvaga- kärbitud parkimisala laiendamise kavaga, vilistati ja naerdi linna argumendid välja.

Tõsi, vilet oli kuulda vaid korra ja ka siis tuli see kahest-kolmest suust. Kuid täpselt kaks oli ka neid inimesi, kes tõstsid käe püsti siis, kui küsiti, kelle meelest on Kalamajas parkimisega probleeme. Ehk nagu kohtumisel viibinud Juho Kalberg küsimust esitades sõnas: «meie ütleme, et me ei taha ja teie ütlete meile, et me tahame.»

Põhja-Tallinna linnaosa valitsuses toimunud linnaosa halduskogu ettevõtluskomisjoni koosolekule oli tulnud pilgeni saalitäis rahvast, kelle seas oli inimesi sõna otseses mõttes imikust raugani. Ka linn oli saatnud kohale oma parimad pojad- abilinnapea Taavi Aasa ja transpordiameti juhi Andres Harjo. Koosolekut juhtis ettevõtluskomisjoni esimees Jaak Juske ning selgitusi jagas ka linnaosavanem Karin Tammemägi.

Alustuseks nentis Taavi Aas, et küllap kõik panid koosolekule tulles tähele, et parkimine on keeruline. Ta lisas, et kuna linnaosa valitsuse meelest võiks tasuline parkimine olla Kalamajas mitte esialgselt plaanitud ulatuses, siis linn tuleb vastu ja vähendab parkimisala poolele Kalamajale. Lisaks kaob paiksustsensus, et elanikel oleks võimalik saada soodsat 600-kroonist aastast parkimiskaarti kohe osta.

Linnaosavanemgi mainis, et parkimisprobleem on olemas ja see on tõsine. Tasuline parkimisala peaks tema kinnitusel tagama kohalikele elanikele parkimiskohad. Hiljem põhjustas seesama väide pahameelt, sest kuidas linn ikkagi tagab parkimiskoha, kui see ei ole lihtsalt füüsiliselt võimalik? Tammemägi väitis seepeale, et tema mõte oli tegelikult selles, et võõrad ei tule enam ja kohalikele jääb ruumi rohkem. «Ja see tagab ka kohalikele kindlasti rohkem kohti,» jõudis ta öelda enne saali soovitusi selles küsimuses rohkem mitte sogada.

Kompromiss ei sobi

Tammemägi esitas ka linnaosa ettepaneku uute parkimisala piiride kohta. Nüüd peaks selle piiri jooksma: Telliskivi-Malmi-Valgevase-Tööstuse-Vana-Kalamaja. Kui Juske küsis rahvalt, kas ettepanek viia parkimine nimetatud piiridesse võiks olla kompromiss, siis vastuseks kõlas üsna üksmeelne «ei».

Esimene aplaus kõlas pärast Telliskivi seltsi esindaja Triin Talki sõnavõttu, kelle hinnangul läheb parkimisekspertide soovitus autod hoovidesse viia otseselt vastu aedlinliku miljöö hoidmise soovitustega. «Ja nii palju kui on näha elanike aktiivsusest ja kaardistamisest, ei ole linna plaan mõistlik ettevõtmine,» ütles ta. Aplause kõlas hiljem veelgi, kuid eranditult said selle au osaliseks hääled rahva seast.

Edasi järgnes küsimuste-vastuste voor, mis aga nii mõnegi osaleja hinnangul mingit kasu ei kandnud. Kuigi Taavi Aasalt küsiti näiteks korduvalt, miks ei võiks kohalikele need parkimiskaardid hoopis tasuta olla, rääkis ta vastates hoopis sellest, et 50 krooni kuus ei ole palju. Mõni küsimus jäi hoopis vastuseta. Tulutult püüti teada saada keda ja kelle huvisid linnavõim esindab,

Kõige suuremat meelehärmi näikse siiski valmistavat asjaolu, et linn püüab lahendada midagi, mis ei ole kohalike sõnul üldse probleemiks. Ja seda püüti pea iga sõnavõtuga meenutada. Mille peale Taavi Aas veelkord kinnitas, et tema ise sõitis osa Kalamajast läbi ja nägi, et probleem on olemas.

Väikese vilekoori põhjustas aga Aasa mõttekäik sel teemal, et kui Toompea valitsus rohkem omavalitsusi ei kärbi,  on linnal võimalus ehk ka Salme kultuurikeskuse juures parkimine korda teha.

Kuid kordagi ei püüdnud linn seekord väita, et seda sammu astutakse linnakassa täitmise pärast. Keegi seda neilt otsesõnu ka ei küsinud.

Komisjon parkimisala laiendamist ei toeta

Koosoleku kokku kutsunud Juske sõnas lõpetuseks, et ettevõtluskomisjon teeb linnaosa halduskogule kolm ettepanekut. Linn peab leidma lahenduse Salme kultuurikeskuse parkimisprobleemidele Kohalike elanike jaoks peab lihtsamaks ja odavamaks muutuma sooduskaartide saamine. Ning kolmandaks- Kalamaja elanike selge enamus ei toeta mitte mingisugust tasulise parkimise ala Kalamajas.

Juske lubas, et 15. juunil halduskogu laual on parkimisala kohta kaks ettepanekut- kohalike ettepanek parkimisala mitte laiendada ja linnavalitsuse viimane ettepanek poolikust tasulisest parkimisalast. «Mina teen halduskogule komisjoni poolt ettepaneku toetada kohalike inimeste soovi. Kuna on olnud selge eriarvamus, et kas on selged probleemid parkimisega, tuleks võtta aeg maha ja suvel seda uurida. Ja kui on probleemid, siis tulla sügisel selle juurde tagasi,» lõpetas Juske koosoleku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles