Kapo uuris katset Tallinna valimistel allilma abiga hääli osta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Sel kuul lõpetati mullu sügisel algatatud kriminaalasi, mis puudutas Tõnis Bittmani katset kohalikel valimistel Tallinnas kandideerinud Robert Sadovskile hääli osta.

Nii Bittman kui Sadovski on endised keskerakondlased, kuid valimistel kandideeris Sadovski sotsiaaldemokraatide nimekirjas plaaniga volikokku pääsedes Keskerakonna huvides tegutsema hakata, kirjutas Eesti Päevaleht.

Kriminaalasja lõpetamise määruses seisab, et Bittman tunnistas ülekuulamisel, et teostas Sadovski kasuks valimisagitatsiooni viimase enda palvel. «Kogutud teabe kohaselt pöördus TB häälte hankimiseks organiseeritud kuritegevusega seotud isikute poole, kelle samalaadseid teeneid olevat ta kasutanud ka eelmise KOV valimise ajal neli aastat tagasi,» kirjutatakse määruses. «RS kandideerimine oli vajalik, et ta hiljem korruptiivse värvinguga teenete eest n.ö «maha müüa» Keskerakonnale viimase häälteenamuse kindlustamiseks Tallinna linnavolikogus.»

Bittmani plaan oli otsida hääletajate leidmiseks umbes kümme agitaatorit, kes nad valimispäeval Sadovskit valima veenaks ja jaoskonda kohale sõidutaks. Igale hääle andnule oli ette nähtud 35 euro suurune tasu.

«TB ütluste kohaselt arvestas ta RS kasuks hääletajaid otsivate agitaatorite poolt tehtavate kulutuste katmiseks valimisagitatsiooni eelarveks 15 000 kuni 20 000 eurot,» seisab dokumendis. Sealt võib ka lugeda, et Bittmani väitel organiseeris ta selle raha oma isiklikest vahenditest.

Politsei selgitas välja, et häälte ostmiseks töötati välja detailne tegevuskava, koostades nimekirjad peamiselt Kopli ühiselamute elanikest ning tasumine häälte eest pidi kogutud teabe kohaselt toimuma mõned päevad pärast valimisi.

Asjaosalised kogunesid valimispäeval koosolekule, et häälteostu korraldus eelnevalt läbi arutada, kuid plaani elluviimise katkestas kapo saabumine. Seetõttu ei jõudnud mehed tegelikult kuriteo toimepanemiseni, mistõttu uurimine lõpetati kedagi karistamata, kirjutab riigiprokurör Inna Ombler kriminaalasja lõpetamise määruses.

Bittman kogus kohalikel valimistel 67 häält. Volikokku ta ei pääsenud, kuid sai koha Põhja-Tallinna halduskogus.

Keskerakond kinnitas pressiteates, et neil pole juhtumiga mingit seost. «Keskerakond ei vastuta oma erakonnast lahkunud liikmete tegevuse eest ning seoste loomise katse on meelevaldne. Veelgi enam ei saa Keskerakond võtta vastutust Sotsiaaldemokraatliku Erakonna siseprobleemide eest,» teatas partei.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles