Tallinna raamatumess toob fookusesse lugemise ja lapsed

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahvusraamatukogu.
Eesti Rahvusraamatukogu. Foto: Kultuurikava.ee

Rahvusraamatukogus toimub 3.–5. aprillini Tallinna raamatumess, mis tõotab kujuneda tõeliseks kevadiseks kirjanduse ja kirjastamise suursündmuseks.


Lisaks tavapärasele kirjastuste kevadisele raamatumüügile toimub kaks rahvusvahelist seminari, esitletakse raamatuid ja kohtutakse autoritega, korraldatakse põnevaid töötubasid, kus igaüks saab oma teadmisi-oskusi raamatuga seotud valdkondades täiendada.

Mess algab 3. aprillil kirjandusfoorumiga «Kas laps loeb?», kus Põhja- ja Baltimaade lastekirjanikud, kirjandus- ja raamatukoguspetsialistid jagavad kogemusi, kuidas lastes raamatute ja lugemise vastu huvi äratada.

Teiste seas esineb tuntud islandi kirjanik ja raamatuillustraator Áslaug Jónsdóttir, kelle ebamaiste tegelastega raamatud, kus tembutavad trollid ja koletised, on erakordselt populaarsed kõikjal Põhjamaades. Esinevad ka soome kirjanik ja loova kirjanduse õpetaja Seita Vuorela ja illustraator Jani Ikonen, kelle õudusromaani «Karid» on inspireerinud uskumused ja müüdid.

4. aprillil toimub Mart Andersoni juhtimisel tüpograafiaseminar «KIRJAK 2014», kus räägitakse kirjakujundusest kui tüpograafia alustalast. Esinevad Deniss Mašarov Venemaalt, Teemu Heinilehto ja Tomi Haaparanta Soomest, Kaarel Vahtramäe ja Henri Papson Eestist.

Et innustada noori ise looma, jagavad luuletajad Doris Kareva ja Jürgen Rooste loovkirjutamise töötoas nõuandeid, kuidas luulet kirjutada ja avaldada. Iga päev toimuvad raamatuesitlused ja kohtumised autoritega (Andres Adamson, Anti Saar, Jüri Toomepuu, Siret ja Janno Seeder jt). Teleseriaali «Õnne 13» austajad saavad osaleda meeleolukal Einar Karmiku (Ago-Endrik Kerge) raamatu «Lembesalmik Almale. Luululuule laulud» esitlusel.

Raamat ja lugemine on esiplaanil ka teistel messiüritustel. Näiteks saab kuulata Marju Lauristini ettekannet «Kes loeb Eestis raamatuid?», mis tugineb 2011.aastal tehtud uuringul «Mina. Maailm. Meedia». Uuringut on tehtud juba mitmeid kordi ja see annab võimaluse välja tuua aastate jooksul raamatute lugemise, soetamise ja harjumuste osas toimunud muutusi.

Digikirjastamise üle arutlevad e-raamatu asjatundjad teemal «Trükisest e‑pubiks». Kultuurkapitali kirjanduse aastapreemia nominentide ja laureaatide valimine kütab kirgi vestlusringis, kus osalevad kultuuriajakirjanik Heili Sibrits ja Indrek Koff (põhižürii), Jan Kaus (tõlkekirjandus) ning Jaanus Vaiksoo (lastekirjandus).

Kõigil kolmel päeval jagub tegevust ka lastele, muuhulgas saab mängida raamatukogu lustakat põrandamängu, aga viimane messipäev, 5. aprill ongi suuresti just laste päralt: kätte antakse Nukitsa konkursi auhinnad ja lõpeb Eesti Lugemisühingu projekt «Teadusraamat annab teada». Toimuvad ka eksliibrise töötuba ja vanade raamatute oksjon.
Mess on avatud Eesti Rahvusraamatukogus 3. ja 4. aprillil kella 10–20, 5. aprillil kella 10–17.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles