Tallinn meelitab inimesi Eestisse jääma, aga suurt palka ei paku

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu.
Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnavalitsus on korraldanud reklaamikampaania, mis lähtub eeldusest, et inimesed lahkuvad Eestist töökohtade puudumise, mitte väikeste palkade tõttu.


Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul ei ole linnavalitsus rahul sellega, et väljarännet ei loeta probleemiks. «Või siis nagu meie president ütleb, et see on võimalus töötada kuskil mujal.
Kui me vaatame aastat 2013, siis kui 22 900 inimest ehk 3,7 protsenti kõigist tööturul hõivatud inimestest töötab väljaspool Eestit,» rääkis Sarapuu linnavalitsuse pressikonverentsil.

Sarapuu sõnul ei saa rahul olla ka sellega, et eelmise aasta sügisel elas alaliselt Soomes üle 34 000 eestlase või et enamikus lahkuvad Eestist inimesed vanuses 20-44. «Või siis sellega et suur osa lahkujatest on arstid, ja sotsiaalministeeriumi hinnangul maksab ühe arsti koolitus 60 000 eurot. On uuritud ka väljarände potentsiaali ja 2013. aastal oli see 5,9 protsenti. See tähendab, et 51 600 tööealist inimest on Eestis teinud ettevalmistusi lahkumiseks ning neil on kindel soov töötada välismaal,» loetles Sarapuu.

Selleks, et inimesi kodumaal hoida, pakub Tallinn Sarapuu sõnul töökohti. «Tallinn on väga palju teinud selleks, et ettevõtluskeskkond oleks hea ja ka tõsiseltvõetavaid töökohti oleks rohkem,» rääkis Sarapuu.

Ta lisas, et tegemist pole palju kritiseeritud sotsiaalsete töökohtadega, vaid täiesti tõsiste töökohtadega, mida Tallinnal on praegu pakkuda üle 500. «Näiteks arstid, õed, hooldustöötajad. Arstidele oleks pakkuda Tallinnas 238 töökohta. Või siis bussijuhtidele, autolukkseppadele diagnostikutele, samamoodi ka näiteks lasteaiaõpetaja abidele, logopeedidele, õpetajatele,» loetles Sarapuu ning tunnistas, et sellist palgataset nagu Soomes, Rootsis või Norras loomulikult pakkuda ei suudeta.

«Aga ikkagi on meie keskmine palk nendel erialadel tunduvalt kõrgem kui Eesti teistes piirkondades. Meie jaoks on väljaränne probleem. Meie pakume sellele alternatiivi ja meie loosung on: tööta Tallinnas, jää Eestisse!» ütles Sarapuu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles