Liivrand: lahkus üks Eesti avangardi suurnimesid

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Toltsi, Ando Keskküla, Ludmilla Siimu töö «Tolts, Keskküla, 
Siim ja teised paadisõitjad», 1971. Erakogu.
Andres Toltsi, Ando Keskküla, Ludmilla Siimu töö «Tolts, Keskküla, Siim ja teised paadisõitjad», 1971. Erakogu. Foto: Repro

Eile suri 64-aastasena maalikunstnik ja graafik Andres Tolts. Kunstiteadlane Harry Liivrand, kes kureeris Tallinna kunstihoones kunstniku viimast juubelinäitust, nentis Tallinncityle, et Tolts oli üks eesti avangardi suurnimesid.

«Ta oli elav klassik, kes juba tudengina koos Ando Keskküla ja Leonhard Lapiniga lõi radikaalse popkunsti rühmituse SOUP 69,» rääkis Liivrand.  «Hariduselt disainer, huvitas teda terve elu tehiskeskkond ning linnamaastik ja nende seosed loodusega talle ainuomasel viisil,» selgitas ta.

«Tolts arendas välja ja lihvis aastakümneid talle tunnuslikku kujundisüsteemi ja motiivistikku ega lasknud end eriti segada pealetulevatest kunstiliikumistest. Väga oluline oli Toltsi töö moodsat sisekujundust ja modernismi propageeriva almanahhi «Kunst ja kodu» koostaja ja kujundajana,» rääkis Liivrand. «On väga kahju, et Andres Tolts pidi nii varakult lahkuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles