Ehitusjärelevalve: nurgaliistud oleks võinud valmistada Eesti firma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ asjatundjad uurisid täna põhjalikult allakukkunud klaasliistu kinnitusi.
TTÜ asjatundjad uurisid täna põhjalikult allakukkunud klaasliistu kinnitusi. Foto: Liis Treimann

Vabadussõja võidusamba juures kaitseministeeriumi poolt ehitusjärelevalvet teinud firma Telora-E juhatuse liige Kalev Pikaru sõnul oli ta Tšehhi firmale Sans Souci pakkunud klaasist nurgaliistude valmistamiseks ja paigaldamiseks üht Eesti firmat, aga tšehhid loobusid sellest, pidades hinda ilmselt liiga kõrgeks.

Sama Eesti firma pakub jätkuvalt oma toodangut ning Pikaru vahendas nende ettepanekut nädala või paari eest ka kaitseminiseteeriumile. Firma pakub liiste ja tehnoloogiat, mis väidetavalt võidusambale hästi sobiks ning hoiaks ära niiskuse ja tolmu sattumise samba sisse.

«Häda on selles, et sisuliselt räägime ju kunstiteosest, unikaalsest ehitisest,» ütles Pikaru. «Tšehhide rida oli anda kaitseministeeriumile kätte valmis sammas. Vundamendi ja samba betoonkonstruktsiooni ehitasid teised firmad.

Teadaolevalt olid tšehhid hädas nii klaasplokkide, liistude, kliimaseadmete ja valgustusega. Nad ei olnud ikka päris valmis sellist asja tootma.»

Miks allakukkunud liist lahti tuli, on Pikaru sõnul praegu vara rääkida. Nurgaliistud on tema kinnitusel omavahel ühendatud klambritega. Kui üks liist lahti tuleb, siis see on asi, mida ehituses ikka juhtub, kuigi ei tohiks juhtuda.

Pikaru sõnul tegi Telora-E küll ehitusjärelevalvet, kuid ega see ei välista veel ühe liistu allakukkumist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles