Nõmme elanike vastuseis võib Sanatooriumi pargi elamuarendusele kriipsu peale tõmmata

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktiivne arutelu Sanatooriumi pargiala planeeringu üle algas juba enne koosoleku algust kultuurikeskuse fuajees, kuhu oli välja pandud ala makett.
Aktiivne arutelu Sanatooriumi pargiala planeeringu üle algas juba enne koosoleku algust kultuurikeskuse fuajees, kuhu oli välja pandud ala makett. Foto: Peeter Langovits

Reede õhtul kogunes Nõmme kultuurikeskuse saali hulk rahvast, et kuulata arendaja selgitusi tema plaanide kohta Sanatooriumi pargi alal.


AS Infortar kavandab sinna 64 korterit, 120kohalist lasteaeda ja veel üht-teist. Kokku tahetakse olemasolevates mahtudes renoveerida seitse hoonet. Plaani teostumine sõltub aga sellest, kas Nõmme elanikud nõustuvad selleks vajaliku detailplaneeringu algatamisega või mitte.

Nimelt tegi linnavalitsus pretsedenditu sammu kaasava planeerimise vallas ning käskis linnaosavalitsusel korraldada rahvaküsitluse, kas inimesed nõustuvad pargialale korterite ja lasteaia rajamisega. Küsitlus viiakse läbi posti teel ning tänaseks peaks kõikidesse Nõmme postkastidesse olema laekunud vastav küsitlusleht koos «Makstud vastuse» märgisega ümbrikuga, mis tuleks koos oma arvamusega 25. märtsiks linnaosavalitsusele tagasi saata.

Paraku selgus arutelul, et päris paljude inimesteni pole küsitlusleht jõudnud. Nõmme linnaosavanem Tiit Terik lubas asja uurida ja Eesti Postile sellekohase pretensiooni ehitada.

Kui saalitäie rahva meeleolu põhjal võiks teha üldistuse kogu linnaosa elanike meelsuse kohta, siis võiks Infortar ilmselt pillid kotti panna ja endale kusagil mujal tulusamat tegevust otsida. Sest kui koosoleku ajal küsiti, et kes kohalviibijatest hääletaks pargialale korterite rajamise poolt, siis tõusis vastuseks vaid üks käsi.

Üritus ise oli kavandatud nii, et kõigepealt räägivad arendaja ja projekteerija oma plaanidest ning seejärel saab neile küsimusi esitada, aga projekti tutvustamiseni ei jõutudki, sest vaenulikus toonis küsimused hakkasid kohe sadama. Alguses küsiti piirdeaedade ja võimalike tuberkuloosibakterite kohta (esimesi ei tule ning teised ei suuda välisõhus ja päikese käes ellu jääda).

Siis aga meenutas endine Nõmme arhitekt Anne Siht linnaosa ehitusmäärust, mis soovitab suurima lubatud korterite arvu, mis võib kõnealuses Nõmme piirkonnas olla kaheksa. Samuti näeb ehitusmäärus ette, et krundil peab ühe korteri kohta olema vähemalt 600 ruutmeetrit maad. Niinimetatud korterelamukrundi koormusindeksi järgi võiks endisse haiglahoonesse rajada umbes 15, aga mitte 40 korterit, nagu arendaja plaanib.

«Kahjuks muudeti Nõmme ehitusmäärus ühel hetkel kohustuslikust soovituslikuks,» ütles Siht Postimehele. Arhitekt lisas, et on sama meelt tolle koosolekust osavõtjaga, kes soovitas arendajal kaaluda hooldekodu rajamist.

Kohalikud elanikud ei leppinud ka lisanduva autode hulgaga. Uute elamispindade juurde näeb eskiis ette 108 parkimiskohta. Peale selle veel 120 last, kes peavad kuidagi igal hommikul lasteaeda ja igal õhtul sealt minema saama.

Nõmme seltside koostöökoja esindaja Kadi Alatalu tutvustas ka koja esitatud kompromissettepanekut, mille arendaja tähelepanuta oli jätnud. «Las nad ehitavad korterid ainult punasesse majja, ja seadusega lubatud mahus. Vanasse sanatooriumihoonesse aga võiks teha lasteaia ja arendaja võiks linnaga kokku leppida, et see oleks munitsipaallasteaed,» rääkis Alatalu. Ettepaneku peale küll plaksutati, kuid see ei meeldinud sugugi kõigile ning kired möllasid veel tükk aega.

Rahvaküsitlus kestab 25. märtsini ja seal on vaid üks küsimus: kas toetate Sanatooriumi pargis asuvate hoonete rekonstrueerimist täna olemasolevas mahus elamispindadeks, lasteaiaks ning seltsimajaks. Vastusevariandid on ei ja jah. Eesti Posti poolt tagastatavad küsitluslehed kogutakse pitseeritud kasti ja 26. märtsil kell 10 avatakse kast Jaama tn 1 teenindussaalis ning loetakse poolt- ja vastuhääled üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles