Aaviksoo: vastutust võidusamba küsimuses ei ole mul kuhugi delegeerida

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusamba küljest pudenes 5. juunil ääreliist, mistõttu ümbritseti sammas turvataraga.
Võidusamba küljest pudenes 5. juunil ääreliist, mistõttu ümbritseti sammas turvataraga. Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Jaak Aaviksoo asus oma ajaveebis avameelselt arutlema võidusamba püsititamisega seotud probleemide üle ning tõdes, et ehkki paljusid asju oleks saanud teisiti teha, oli seda mälestussammast vaja.

«Ma ei saa aru, kuidas selline jama võimalik on. Aga ma saan aru, et vastutan selle eest,» kirjeldas kaitseminister oma ajaveebis esimesi emotsioone, kui kuulis laupäeva õhtul vabadussamba küljest kukkunud detailist.

Aaviksoo kirjutab, et mitmeid asju samba püstitamisel oleks saanud teisiti teha, kuid jääb kindlalt seisukohale, et sammast oli vaja.

«Vabadusõja võidusammas vajas püstitamist – seda tänuvõlga ei saanud enam kuhugi edasi lükata. Ja küll ta saab seisma ka niisugusena, nagu ta seda väärib. Seda vastutust pole mul ka kuhugi delegeerida,» kirjutas minister ja lisas, et sammas ja kõik sellega seonduv on kujunenud mitu korda olulisemaks, kui ta osanuks kunagi arvata.

Aaviksoo lubab edaspidi oma ajaveebis hakata pühapäeviti meenutama oma isiklikke arusaamu, kõhklusi ja otsuseid seoses sambasaagaga.

«Aega ei ole palju jäänud ja seega pole see ülearu suur koorem kanda. Vahest aitab see mul endal ja teistelgi paremini mõista, mis võinuks olla teisiti,» selgitas Aaviksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles