Svjata Vatra, Tõnis Mägi jt. laulavad Vabaduse platsil Ukraina toetuseks

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emotsionaalse ülesastumisega kutsus Svjata Vatra solist Ruslan Trochinskyi publikut üles toetama ukrainlaste vabaduspüüdlusi ja mälestama hukkunuid.
Emotsionaalse ülesastumisega kutsus Svjata Vatra solist Ruslan Trochinskyi publikut üles toetama ukrainlaste vabaduspüüdlusi ja mälestama hukkunuid. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinnas Vabaduse platsil toimub sel pühapäeval, 16. märtsil kell 12 Ukraina toetuskontsert. Koguperekontsert toimub iga ilmaga, korraldajad soovitavad võimalusel võtta kaasa Eesti ja Ukraina lipud. Üliõpilastel palutakse pähe panna teklid.

Toetuskontserdiga «Ukrainale»  avaldavad eesti ja ukraina muusikud, üliõpilased ja vabaühendused toetust vabale ja väärikale Ukraina rahvale. Esinevad Svjata Vatra koos Politsei- ja piirivalveorkestriga, Tõnis Mägi, Siiri Sisask, Sofia Rubina, Lauri Saatpalu ja Dagö, Margus Põldsepp, Johansonid, Maarja Sarv, ukraina folklooriansambel Žurba, lauluansambel Vidlunnja ja Euroopa kultuuripealinna segakoor. Sõna saavad Vira Konõk (Eesti Ukrainlaste Kongress), Sigrid Västra ja Sergei Metlev (Eesti Üliõpilaskondade Liit), Mall Hellam (Avatud Eesti Fond), Ukraina Kultuurikeskuse juhataja Bogdan Lutjuki eestvedamisel mälestatakse Kiievis Maidani väljakul toimunud rahutustes hukkunuid ehk rahvasuus Taevaseks sajakonnaks («Небесна Сотня») kutsutuid.

«Soovime oma kontserdiga teha ühtaegu kummarduse Maidanil hukkunutele ja kannatanutele kui ka kõigile neile, kes elavad Ukraina rahvale kaasa kõikjal maailmas,»  ütles kontserdi üks eestvedajaid, Svjata Vatra solist Ruslan Trochynskyi.

Kontserdiga juhitakse tähelepanu vajadusele austada inimõigusi ning kaitsta rahu ja demokraatlikke väärtusi. «Kõik, kes armastavad vabadust, ei tohi Ukrainas toimuvat vaikides pealt vaadata, » lausus Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam, kes osales ise Ukraina oranži revolutsiooni sündmustes 2004. aastal. «Nüüd on aeg ja võimalus kümne aasta eest alanud revolutsioon lõpule viia, rebida ennast lahti nõukogude pärandi kammitsatest ja pöörata pilgud lõplikult Euroopa poole.»

Ühtlasi kutsuvad vabakonna esindajad Putini režiimi üles loobuma agressioonist ning võimaldama ühtse Ukraina rahumeelne ja demokraatlik areng. Samalaadseid toetuskontserte korraldavad Ukrainast pärit muusikud sel nädalal mitmes Euroopa linnas.

Toetuskontserdi  Eestis korraldavad Eesti Ukrainlaste Kongress, ühendus Kultuuride ristmik, Ukraina Kultuurikeskus, Inimõiguste Instituut, Avatud Eesti Fond, Eesti Üliõpilaskondade Liit, noorteühing Avatud Vabariik ja Eesti Idapartnerluskeskus / Eesti Diplomaatide Kool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles