Sotsid: Tallinna linnaosavalitsused on muutunud parteikontoriteks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Sotsiaaldemokraatide hinnangul on Tallinna senised kaheksa linnaosavalitsust muutunud sisuliselt võimul oleva Keskerakonna kontoriteks.


Lahenduseks oleks erakonna arvates linnaosa halduskogudele, rahva poolt valitud esindusorganitele otsustusõiguse andmine.

Tallinna sotsiaaldemokraatide esimehe Jaak Juske sõnul on linnaosade üha paisuvates juhtkondades peaaegu kõik ametnikud juba Keskerakonna liikmed.

«Kokku on seal täna üle veerandsaja keskerakondlase, kelle ainuke ülesanne on tagada edukas tulemus järgmistel kohalikel valimistel. Hiilivalt on toimumas ka ülejäänud ametkonna parteistamine. Tallinna tänane haldussüsteem kaugeneb üha enam rahvast, teenides vaid ühe erakonna huve,» rõhutas Juske.

Tallinna volikogu sotsiaaldemokraatide esimees Maimu Berg märkis,et kõigi linnaosade juures on olemas rahva poolt valitud halduskogud koos teemakomisjonidega.

«Samas ei ole halduskogudel täna seaduse ega linna põhimäärusega tagatud otsustusõigust piirkonna elu kujundamisel. Neil on vaid nõuandev roll, mis võimaldab seda, et võimuerakond arvestab halduskogude seisukohtadega vaid siis, kui need on parteile või selle rahastajatele kasulikud.»

«Euroopalikus kodanikuühiskonnas tuuakse aga otsustusõigus elanikele võimalikult lähedale. Kohalik kogukond teab kõige paremini, mis nende elupaigale kõige kasulikum on. Sellepärast tuleb anda halduskogudele otsustusõigus kõigis küsimustes, mis puudutavad nende linnaosa. Olgu selleks siis detailplaneeringute kinnitamine või heakorra- ja remondiküsimused,» ütles Berg.

Halduskogude otsustusõiguse korral kaotavad linnaosavalitsused sotsiaaldemokraatide arvates oma tänasel kujul mõtte. «Linnaosavanem ei ole enam kohalik absoluutse võimuga väikevürst, vaid tavaline linnaametnik, kelle ülesandeks on tagada koos linnaametitega halduskogu otsuste täitmine. Samas võimaldab linna e-teenuste jõulisem arendamine oluliselt vähendada ka linnaosavalitsuste bürokraatiat, muutes need senisest rohkem teeninduspunktideks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles