Neitsitornis kõlab naistepäeval vanamuusika

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Resonabilis.
Ansambel Resonabilis. Foto: Resonabilis

Taasavatud  Neitsitornis kõlab sel laupäeval kell 17 vanamuusika ansambli Resonabilis esituses.


Seni eeskätt nüüdisheliloojate teoste esitamisega tuntuks saanud Resonabilis alustab uue kontserdisarjaga ReNaissance, kus mängib peamiselt 13-16. sajandist pärit muusikat.
Sarja esimesel kontserdil pealkirjaga «Armes, amour» («Relvad, armastus») kuuleb Machaut, Solage, Morley, Monteverdi muusikat.

Igal kontserdil kantakse ette ka üks tänapäevane teos. Seekord kõlab Neitsitornis Märt-Matis Lille «Sappho fragmendid». Ansambli juhi Tarmo Johannese sõnul on Resonabilise kontsertide juures tihti olnud olulisel kohal visuaalne element või ebatavaline kontserdikoht.

Möödunud aastal taasavatud Neitsitorn pole seejuures erand. LKntserdi ideega langevad suurepäraselt kokku torni iidsed müürid, sisekujundus ning eelkõige torni ülemiselt korruselt avanev vakatamapanevalt kaunis vaade vanale ja uuele Tallinnale.“
Resonabilis (Iris Oja - hääl, Kristi Mühling - kannel, Tarmo Johannes - flööt, Aare Tammesalu - tšello) on üks omanäolisemaid nüüdismuusika esitajaid Eestis. Ansambli keskseks instrumendiks on eesti kannel.

Originaalse koosseisuga ansambel esitab valdavalt vaid neile kirjutatud teoseid, olles viimastel aastatel kõige enam uut nüüdismuusikat tellinud ja esitanud kammerkollektiiv Eestis.

Resonabilise tegevuses on olnud olulisel kohal kontserdisari ReVisioon (2006-2013), mis seostas muusikat ja visuaalseid kunste. Aastal 2012 pälvis Resonabilis sisuka kontserttegevuse ja uue heliloomingu kõrgetasemeline esitamise eest Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles