Kalamajas parkimine ei leia Keskerakonnaski üksmeelt

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niine tänav Kalamajas peaks uue plaani järgi muutuma kahesuunaliseks.
Niine tänav Kalamajas peaks uue plaani järgi muutuma kahesuunaliseks. Foto: Priit Simson

Kuigi esmaspäeval kogunenud Tallinna volikogu rahanduskomisjon ei toetanud juhtivkomisjonina parkimisala Kalamajja laiendamise eelnõu, saadeti eile volikogus see ainult keskerakondlaste häälte toel teisele lugemisele.


Rahanduskomisjonis läksid hääled pooleks, kuus oli poolt, kuus vastu ja kolm erapooletud. Koosoleku protokolli järgi puudus sealt rida keskerakondlasi, teiste seas ka näiteks abilinnapea Taavi Aas ja linnapea Edgar Savisaar. «Komisjoni esimees Toomas Vitsut väitis seal, et kui juhtivkomisjon ei toeta, siis see ei ole takistuseks eelnõu saalis menetlemisele,» ütles komisjonis erapooletuks jäänud sotsiaaldemokraat Jaak Juske.

Eilse volikogu istungi protokolli järgi hääletas otsuse poolt määruse «parkimistasu kehtestamine» eelnõu teisele lugemisele saata 40 keskerakondlast, saalis oli neid aga 43. Toomas Sepp puudus istungilt, eelnõu hääletamisel ei osalenud Keskerakonna volinikud Märt Sults, Vladimir Rusnak ja Sofja Derjugina.

Kopli kunstikooli direktor Märt Sults oli parkimisteema kaasettekandja. Ta kinnitas Postimees.ee’le, et kuigi protokollis on tema nime taha märgitud, et «ei osalenud», siis tegelikult oli ta hääletamise ajaks palunud luba lahkuda, et minna õpilastele tänaseks tunnistusi kirjutama.

Tuleks kaardiga tiir peale teha

Samas tunnistas ta, et kuigi abilinnapea Taavi Aasa eile volikogus osutatud probleemid Kalamaja parkimise osas on õiged, tuleks tema hinnangul probleemi vaadelda üksikute tänavate kaupa. «Selles mõttes, et need teed, mis võimaldavad tasulist parkimist ja kus ei ole vaja selleks ümberehitusi.»

Tema sõnul tuleb võtta kaart ja käia esimese ja teise lugemise vahel komisjoniga Kalamajas ja tänavad kaardistada. «Kuhu oleks vaja tasulist parkimist, kus see on loogiline ja kus loogikavastane. Sinna saab tasulise parkimise väga viisakalt ja korrektselt organiseerida. Ala on ka miljööväärtuslik ja siis peaks ka sekkuma muinsuskaitse,» sõnas Sults.

«Tegelikult kui päris aus olla, siis Pelgulinna ja Kalamajja niisama lihtne parkida ei olegi. Teed on kuratlikult kitsad ja parkimisprobleem oli eriti teravalt esil sel talvel,» lisas Sults.

Tema sõnul on Tallinnal on raha vaja. «Sest riik ei anna, siin pole midagi keerutada ja linn peab võtma sealt, kust vähegi annab, et mitte inimesi ära tappa.»

Oma vastseisust eelnõule teatanud volikogu koalitsiooni kuuluva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kaheksast volikogulasest oli eile istungil neli ja nad kõik loobusid hääletamisest. «Me ei olnud selle eelnõu vastu sellepärast, et me kavatseme enne teist lugemist teha sinna rida parandusettepanekuid ja me ei olnud ka eelnõu poolt, sest seda ei olnud eelnevalt kohalikega arutatud ja see toimub alles järgmisel teisipäeval,» märkis Jaak Juske.

Eelnõu vastu allkirju koguma asunud volikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioonist ei osalenud eelnõu üle hääletamisel kolm volikogulast, hääletamata jättis ka üks reformierakondlane.

Kirvega kure kallale

Määruse eelnõu seletuskirjas seisavad read, et Tööstuse ja Niine tänavate elanikud on avaldanud olukorra üle pahameelt ning on palunud linnal võtta tarvitusele meetmed, et tagada elanikele võimalus oma sõidukite parkimiseks elukoha piirkonnas.

Eile volikogus arutelu kuulmas käinud ja napilt laieneva parkimisala piiridest välja jääva Telliskivi tänava elanik Juho Kalberg sõnas, et tema lööb asjas nii vihaselt kui võimalik kaasa, kuna toimuv on päris meelevaldne kirvega kure püüdmise plaan. «Samale loogikale tuginedes on minu elukoht järgmine mis löögi alla satub ja tasuliseks tehakse,» ütles Kalberg.

«Praegusel juhul aga suunab linnavalitsus ka väidetavalt olemasoleva probleemi minu maja ette.»

Tema hinnangul on põhiline probleem selles, et linnavõimu ei huvita absoluutselt elanike arvamus ning see tuli ka eilsel istungil eriti hästi välja. Piirkonna elanikud koostasid eelmisel pühapäeval rahvakoosolekul pöördumise, mille põhipunkt oli selles, et Kalamaja inimesed on sellisele plaanile vastu. «Seda osa pöördumisest ei teinud abilinnapea Aas märkamagi. Parkimise korraldamiseks tehtud ettepanekud ei olnud tema arust midagi väärt,» ütles Kalberg, kes sai abilinnapeaga ka volikogu suitsuruumis põgusalt vestelda. «Minu korduvale küsimusele, miks ei alustata linnarahvaga läbirääkimisi parkimise korraldamise üle hakkas ta üldse mingit pläma ajama, et kogu maailmas tehakse nii... Sellist  juttu räägivad inimesed, kel endal mõtteid pole,» meenutas Kalberg.

Ta lisas, et istungil jäi mulje, et suur osa saalisviibijaist ei teadnudki, kus see Kalamaja täpselt asub. «Aas näitas pilte kolmest lähestikusest kohast, kus parkisid autod, paraku on see Kalamaja esimene ots ega peegelda mingil moel kogu Kalamaja seisu. Kurb on see, et linnavolikogus käib asjade vaagimine mitte sel põhimõttel, kuidas asjad paremaks saaks, vaid täiesti labaselt erakondlikke liine pidi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles