Video: puutööle pühendunud noormees otsustas juuksuriameti kasuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Idee sellest, et osata kauneid soenguid teha ja keerukaid punupatse sättida, on kindlasti paljude tüdrukute mõtted viinud juuksuriks õppimise juurde. Seepärast näeme ka juuksuri erialal õppimas või salongis töötamas valdavalt tüdrukuid. Siiski ei jää see maailm kaugeks ka meestele.

Meesjuuksurite pealekasvu panustab ka Tööstushariduskeskuses vastaval erialal õppiv 22-aastane Taivo Leinbok, kes saadab pardel käes ja käärid näpus, kliendi peas korda imesid.

Suhtlusoskus ja näppude osavus

Juuksur on nagu psühholoog, ainult et oskusliku kuulamis- ja suhtlemisstiili kõrvalt peab olema ka näpuosavust, sest ennekõike tuleb klient ju juukseid lõikama, värvima, lokkima, soengusse sättima või meeste puhul ka habet modelleerima ja vuntsi korrigeerima. Tõsi on see, et klient tuleb alati tagasi selle juuksuri juurde, kelle juures ta end mugaval tunneb - tuleb ju üheskoos sageli veeta tunde.

Hoolimata oma noorusest, on Taivol juba väike püsikliendibaas välja kujunenud - nende seas on küll ennekõike tema enda sõbrad ja tuttavad, aga see ei tähenda, et soenguid tehes liigutuste täpsus ja loovus kraad nõrgema kvaliteediga oleks. Vastupidi, sõbrad on just need, kelle peal on hea kätt harjutada. Ka enne seda, kui Taivo juuksuri erialale sisse astus, olid sõbrad katsealusteks, kelle peal tehtud tööd andsid kinnitust soengumeistri eriala sobivusele.

Loominguline vabadus

Kuigi kooli sisseastumiseks ei olnud erialaseid teadmisi ega oskusi vaja, läks Taivo komisjoni ette juba esinduslik mapp näpus - seal vahel oli pilte nii lõikussoengutest kui ka hair tattoo’dest, kus poiss sai näidata oma fantaasiaid ja lõikustehnika osavust.

Juuksuritöö juures meeldibki Taivole loominguline vabadus. «Kõik inimesed ja nende soovid on erinevad, seega töö tahke vaadates võib öelda, et igav küll ei hakka.»

Noormees leidis ameti plussina ka elukestva õppe. «Juuksuriõpingud ei lõppe koolidiplomiga. Trendid muutuvad, vahendid muutuvad, tulevad uued tooted ning kogu aeg on vaja ennast täiendada,» räägib Taivo, kelle üheks kriteeriumiks endale kui heale juuksurile on pidev enesetäiendus.

Taivo näeb erialal kõrgeid karjäärivõimalusi, mille poole püüelda. «Muidugi ei juhtu miski üleöö ja kõrged saavutused ja positsioonid võtavad aega, kuid tulevikus on võimalusi palju - eks see näha ole, kus minu piir ette tuleb.»

Pardel ja käärid vööl võistlustulle

Hetkel praktiseerib Taivo ilusalongis Hair&Skin ning valmistub astuma kutsemeistrivõistluse Noor Meister kõige lahinguterohkemasse võistlusesse, kus omavahel võtavad mõõtu 54 noort juuksurit. Taivo astub pardel ja käärid vööl konkurentsi meeste lõikuste kategoorias, et sel aastal saavutada pjedestaalikoht, mis eelmisel aastal napilt käest libises. «Tegemist saab olema äärmiselt hea kogemusega, kus saan end taas proovile panna ja teistega võrrelda,» on ta ootusärev.

Võistluseks valmistub noormees üks soeng teise järel. «Võistlusel tuleb teha meesterahvale salongilõikus soengusse seadmisega. Sinna minnes pean panema paika visiooni, mida ja kuidas ma seal teen ning valima modelli, sest modelli valik ja tema juuste kvaliteet mängivad soengu tegemisel suurt rolli.»

Oma erialal tunneb Taivo end nagu kala vees - selle tunde võlu peitub selles, et ta õpib seda, mis talle endale tõesti meeldib. «Kui sind huvitab ja sa tahad teha midagi, mida saab ülikoolist, mine sinna, kui sind huvitab miski, mida saad kutsekoolist, siis on just need uksed sulle avatud.»

--

Noor Meister 2014 toimub 7.-8. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses, kus mõõtu võtavad üle 300 kutseõppuri 24 erialal, avatud on 10 töötuba ametite proovimiseks, kutseharidusmessil on kohal 32 ametikooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles