Arendaja: Tatari tänav peab muutuma inimsõbralikumaks

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaklus Söögiplatsil.
Kaklus Söögiplatsil. Foto: paparatso

Ärikinnisvarainvesteeringutega tegelev ettevõte Kawe kuulutas välja arhitektuurikonkursi linnaruumi kujundamiseks, mis puudutab tänase Söögiplatsi ja toidukoha Loca alust maad.

Kawe ehitustegevuse juht Jürgen Kallo, kes ühtlasi korraldab arhitektuurikonkursi uushoonestusele, ütles Postimehele, et planeeringu peaeesmärk on muuta Tatari tänav elanikele ja turistidele sõbralikuks linnaruumiks. «Praegu sealtegutsevad ärid sellisest ideest ei lähtu,» märkis Kallo.

Hoone planeerimist puudutavatele küsimustele vastas Kawe partner ja juhatuse liige Jaanus Kosemaa.

Millist hoonet või milliseid hooneid antud arhitektuurikonkurss silmas peab? Millised hooned tõenäoliselt lammutatakse?

Funktsioonilt peaks ta olema ärihoone ja loodetavasti pinnalaotuselt efektiivne. Milline saab olema hoone arhitektuuriline välimus ja sobivus linnaruumi, otsustavad arhitektid. Ootan suure huviga, millised lahendused tulevad. Teeme seda konkurssi koostöös Tallinna linnaga ja sooviga leida parim lahendus Vabaduse väljaku äärsesse linnaruumi.

Olemasolevad hooned ei kuulu muinsuskaitse alla, kuid samas omavad nad teatud ajaloolist tähtsust ning nende lammutamine pole omaette eesmärk. Kõik sõltub arhitektide nägemusest, kui nad oma töös näevad ette lammutamist kas osalist või täielikult, siis tuleb seda ka põhjendada.

Konkursi n-ö komisjoni, kes parimat tööd valib, kuuluvad linnaplaneerimisameti esindajad, arhitektide liidu esindaja ja eksperdina ka kultuuriväärtuste ameti esindaja. Eesmärk on leida kõigile osapooltele sobiv lahendus, mis ilmsetaks linnaruumi.

Millised on teie eesmärgid linnaruumi korrastamisel - st, milliseks peaks Tatari tänav tulevikus muutuma, mida linnaelanikule pakkuma?

Ma arvan, et vähemalt Tatari tänava Vabaduse väljaku poolne ots peaks andma linnarahvale põhjust sealt kaudu käia või sinna ka sihipäraselt suunduda. Uus hoone astub kenasti Kawe Plaza tagant välja ja on hästi vaadeldav.

Mõlema hoone Vabaduse väljaku poolne ots on koht, kus võiks olla väike väljak, kõrval on kohe ka trollipeatus, kus liigub palju inimesi. Hoone esimesel korrusel võiks olla kohta kauplustele, kohvikule jne, mis on vajalikud sealtkaudu liikuvatele inimestele.

Kui kõrge hoone Tatari 1 krundile tuleb?

Hoone kõrgus sõltub arhitektide nägemusest. Kohe nurga taga Kentmanni 6 on väga kõrge ja suur hoone, ma ütleks, et natuke isegi nagu sobimatu konkreetsesse linnaruumi, aga eks arhitektid otsusta. Hoone Estonia puiestee poolne kõrgus ei tohiks ületada Kawe Plaza kuue korruse kõrguse joont.

Millal algab ehitus, millal lõpetavad töö Söögiplats, Loca jt ärid?

Ehitustegevuseni läheb ikka aega, tegemist on ikkagi detailplaneeringu algatamise aluseks oleva arhitektuurse eskiisiga. Selle kinnitamise järel saame edasi liikuda detailplaneeringuga, mis ei ole kindlasti lühike protsess ja sealt edasi ehituseni on veel palju aega.

Iseenesest sõltub see linnast, meie oleme omaltpoolt valmis liikuma kiiresti, aga eks asjad võta oma loomuliku aja. Ma arvan, et loomulik oleks detailplaneeringu valmimine 2-3 aasta jooksul ja mitte konkreetsel juhul, vaid üleüldse, aga eks me näe, kuidas läheb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles