Fotod ja video: noort ehitusviimistlejat ootab ees 11-tunnine katsumus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ta krohvib, pahteldab, värvib, tapeedib ja plaadib hoonete sise- ja välispindu - ta on 20- aastane Tallinna Ehituskooli õpilane Elsa Pärna, kes valmistub suureks väljakutseks. Peatselt astub ta vastamisi kolmeteistkümne teise ehitusviimistlejaga, et selgitada välja 2014. aasta parim Noor Meister oma erialal.

Kunstikallakuga klassis käinud tüdruk teadis juba gümnaasiumi lõpus, et värv ja looming peavad saatma ka tema edasist elu. «Loominguline hing tahab ikka mitmekülgset tööd ja võimalust oma tööd ise planeerida,» rääkis Elsa.

Eks ehitusviimistluse eriala oli tüdrukule uus, kuid kui veidi tutvust tehtud, said nad ruttu sinasõpradeks. Kiiret kohanemist soodustas nii õppetöö tugev teoreetiline pool kui ka praktika suur osakaal. «Suurem osa õppetööst on siiski praktika, kuna oskuste omandamine ei käi üleöö, sest peab ju nii nagu oma tööski, need välja lihvima,» tõdes Elsa.

Praktika näitab argireaalsust

Praktika viib ka välismaale. Aprillis pakib Elsa kohvrid ning läheb Maltale ehitustöid viimistlema ja oma oskusi arendama. Erialane praktika avardab silmaringi ning annab aimu reaalse  tööturu tingimustest, kus pärast kooli lõppu endale koht tuleb leida. Kui sa juba tead, mis sind ees ootamas, on see pool võitu kasvõi juba töövestlusel.

«Praktikat tehes saab kiirelt selgeks kaks asja. Esiteks, alati võib minna kauem, kui on arvestatud ja teiseks, kliendid tahavad saada väga kõrget kvaliteeti võimalikult madala hinna eest,» sõnas Elsa, nentides, et eks tellija saab kvaliteedi, mille eest ta on võimeline maksma - ka ehitusviimistleja peab ju oma tööga ikka leiva lauale tooma.

Ehitusviimistleja üheksa ametit

Oma karjääriväljavaateid peab ta heaks. Näiteks saab tema omandatava diplomiga viimistlejana töötades teha sise- või välitöid. Samuti on pädevus täita maalri, plaatija või fassaadiviimistleja ametikoht või suunduda klienditeenindajaks ehituspoodi.

«See kõik sõltub inimesest endast - mida osavam oled ja laiahaardelisemalt oma eriala tunned ja oskad, seda rohkem valikuid töökoha leidmisel on,» tõdes Elsa, arutledes, et sealt edasimineku võimalusi on mitmeid: oma ettevõtte loomine, karjäär mõnes suurfirmas või hakata ise oma valdkonnas koolitajaks: «Hoian end valikutele avatuna ja avardan eduka tuleviku nimel oma silmaringi.»

11 tundi ja kaks seina

Kooli, joonistamise ja sportimise vahele pikib Elsa hetkel palju harjutamist, et Noorel Meistril kokku 11 tundi kestva võistluse jooksul hea tulemus saavutada. Elsa teab, et hinnatud ehitusviimistleja teeb kvaliteetset tööd ja oskab oma aega planeerida. Nüüd peab ta ette antud ajalimiidi sees kujundama kaks seina. Selle kõige juures jälgib teda žürii, kes hindab muuhulgas iluliistudega paneelide värvimist, nurkade pahteldamist, tapeetimist, värvivaliku harmooniat ja vabatehnikat.

Iga võistlusega kaasneb ka võistlusärevus, mida aitab leevendada varasem kogemus. Kuna Elsa on juba kooli sisevõistlusel ja 2013. aasta WorldSkills’il enda oskusi tõestanud, võtab see natuke pinget küll maha, aga väike ärevus on siiski sees, sest konkurents on tihe.

«Aga see on vahva ja ma saan võrrelda oma taset teistega ning näha oma arenguruumi. Lisaks kinnistab võistlus ju erinevaid oskusi,» näeb Elsa positiivset, tõdedes, et ka CV’s võistluste ära märkimine annab sellele kaalu juurde ning aitab tulevikus leida tasuvat, loomingulist ja kunstiannet väärtustavat tööd.

--

Ehitusviimistleja võistlusülesanne Noorel Meistril:

Ehitusviimistlejad peavad 11 tunni jooksul kujundama kaks seina ning nende töös hinnatakse:

- iluliistudega paneeli värvimist
- nurga pahteldamist
- tapeetimist
- värvi harmooniat
- vabatehnikat

Noor Meister 2014 toimub 7.-8. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses, kus mõõtu võtavad üle 300 kutseõppuri 24 erialal, avatud on 10 töötuba ametite proovimiseks, kutseharidusmessil on kohal 32 ametikooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles