Märt Sults: mina otsustan, mitu klassi gümnaasiumis on

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Sults.
Märt Sults. Foto: Liis Treimann

Tallinna kunstigümnaasiumi direktor Märt Sults kinnitab, et seda, mitu paralleelklassi gümnaasiumis avada, saab otsustada vaid koolidirektor vastavalt oma majanduslikele võimalustele.


Kunstigümnaasium oli üks 24 koolist, kellele linnavalitsus andis eelmisel nädalal loa avada järgmisel õppeaastal kümnendad klassid tingimusel, et seal õpib vähemalt 60 õpilast.

«Mina ei pea linnavalitsuselt selleks luba küsima. Ma olen ka linnavalitsusele teada andnud, et kui kunstigümnaasium tuleb oma eelarveliste vahenditega välja, siis me avame kümnendasse klassi isegi sel juhul, kui sinna tuleb ainult üks õpilane,» ütles Sults Tallinncityle.

Kui teistes loa saanud koolides on praegu üldjuhul avatud kaks kümnendat klassi ja õpilaste arv jääb vaid veidi alla 60, siis kunstigümnaasiumis töötab praegu vaid üks kümnes klass 32 õpilasega.

«Meil käibki gümnaasium praegu ühe klassi kaupa, sest esimese suure kärpimisega võeti meilt nii palju raha ära, et ma pidin paljud grupid kokku liitma. Aga selleks, et kooli eripära mitte kaotada, tegime ühe kümnenda klassi, kuigi see klass on jaotatud neljaks rühmaks. Üldaine õpetajad, sealhulgas ka mina oma keemiatunniga, seisavad terve klassi ees, aga kunstiõpetajatel on tunnis kaheksa kuni kaksteist õpilast. Aga kui ma oleksin jätnud kaks kümnendat klassi, siis ma oleksin pidanud süvaõppe ära kaotama, muidu poleks õpetajate palkadeks vahendeid jätkunud,» rääkis Sults.

Sultsi sõnul taandub kõik pearahadele. «Õpilase «pea» toob koolile sisse konkreetse summa ja see on juba direktori mure, kuidas ta oskab seda summat kasutada. Ja praegusel ajal mul sellega probleeme ei ole,» ütles direktor.

Järgmisel õppeaastal võetakse Tallinna kunstigümnaasiumi kahte kümnendasse klassi 68-70 õpilast. «Praegu on meil üks kümnes, üks üheteistkümnes ja üks kaheteistkümnes klass. Järgmisel aastal on kaks kümnendat klassi ja praeguste arvutuste järgi on meil ülejärgmisel aastal juba kolm kümnendat klassi. Pärast seda hakkab õpilaste arv jälle vähenema. Sellised kolme-nelja aasta pikkused mõõnad ja tõusud on sündimuses ja hariduses paratamatud. Tuleb lihtsalt paindlik olla ja nende asjadega hakkama saada,» rääkis Sults.

«Meie koolis gümnaasiumiosa ei suleta. See on nagu aamen kirikus. Üheksanda klassi lõpuks tehakse õpilasest toorbriljant valmis ja kümnendast kaheteistkümnenda klassini me lihvime selle tippjuveeliks,» kinnitas kunstigümnaasiumi direktor.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles