Nõmmel detailplaneeringu algatamise küsimus pannakse rahvahääletusele

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veel sel kuul küsib linn Nõmme elanike käest, kas nad nõustuvad sellega, et algatataks detailplaneering, mis lubab Nõmme linnaosas asuvasse Sanatooriumi parki rajada korterid, lasteaia ja seltsimaja.


Nimelt tahab AS Infortar rajada Põllu, Pargi ja Sihi tänavate vahele jääval pargialal asuvates tühjades hoonetes välja ehitada 64 korterit, 120kohalise lasteaia ning kodanikeühenduste kasutusse antava seltsimaja.

Linnavalitsus otsustas möödunud aastal vastavat detailplaneeringut mitte algatada, vaid korraldada selle algatamise teemal rahvahääletus. Järgmisel nädalal saavad kõik nõmmekad vastata küsimusele: kas toetate Sanatooriumi pargis asuvate hoonete rekonstrueerimist täna olemasolevas mahus elamispindadeks, lasteaiaks ning seltsimajaks. Vastusevariandid on ei ja jah.

Nõmme linnaosavanema Tiit Teriku sõnul pole siinjuures uudne mitte ainult see, et detailplaneeringu algatamine rahvahääletusele pannakse, vaid ka rahvahääletuse läbiviimise viis ise. Nimelt leidis linnaosavalitsus pärast mõningat kaalumist, et senine rahva küsitlemise vorm, et kuskil avatakse küsitluspunkt, kus kõik võivad siis mingi aja jooksul oma arvamust avaldada, on esiteks kallis ja teiseks ebaefektiivne.

«Üks variant oli see, et avame Järve Keskuses küsitluspunkti. Seal oleks probleemiks olnud nii selle kõrge hind kui vähene efektiivsus,» rääkis Terik. Varasematel linna korraldatud rahvaküsitlustel on Nõmme kaubanduskeskustes ja linnaosavalitsuse haldushoonetes asunud küsitluspunktides küsitlusest osa võtnud 544 kuni 2750 inimest, ehk 1,37-6,96 protsenti linnaosa elanikest. See oleks eeldanud ka seda, et hääletada sooviv inimene peab selleks kodust välja tulema.

«Teine variant on see, et saadame inimestele selle info koju koos makstud vastuse ümbrikuga. See on ühelt poolt mitu korda odavam ja teiselt poolt saab kindel olla, et see info jõuab iga inimeseni,» lausus Terik. Kui küsitluspunkti avamise hind oleks olnud ligi 30 000 eurot, siis rahvahääletuse läbiviimine otsepostituse teel maksaks umbes 6000 eurot ning hääletamisvõimalus oleks kõigile linnaosa elanikele koju kätte toimetatud.
Kava kohaselt peaksid rahvahääletuse materjalid jõudma kõigisse Nõmme postkastidesse (mida on kokku umbes 15 000) järgmise nädala alguses. Makstud vastuse ümbrikke inimeste arvamusega oodatakse hiljemalt 25. Märtsiks ning rahvahääletuse tulemused peaksid selguma 31. märtsiks.

Teriku sõnul on võimaliku detailplaneeringuga seonduvat põhjalikult tutvustanud linnaosavalitsuse ajaleht Nõmme Sõnumid. Sellele lisaks korraldatakse 14. märtsil Nõmme kultuurikeskuses veel infopäev, kus kõigil, kes asja vastu huvi tunnevad, on võimalik küsimusi esitada ja oma arvamus välja öelda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles