Opositsiooni tugevale vastuseisule vaatamata sai Toom abilinnapeaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom kinnitab, et teab viie lapse emana hästi, milline olukord valitseb pealinna hariduses.
Yana Toom kinnitab, et teab viie lapse emana hästi, milline olukord valitseb pealinna hariduses. Foto: Peeter Langovits


Tallinna linnavaolikogu võttis 44 poolthäälega vastu otsuse määrata senine ajalehe Stolitsa peatoimeteja Yana Toom Tallinna abilinnapeaks, kuigi opositsioon hääletas vastu.

Linnapea Edgar Savisaar kinnitas linnavolikogu kõnepuldist, et Toom on olnud edukas Stolitsa peatoimetaja ning ilmselt saab temast ka väärikas linnavlitsuse liige.

Linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon otsustas pärast täna Toomiga toimunud kohtumist mitte toetada tema asumist abilinnapea kohale.

«Tegemist on väga vastutusrikka valdkonnaga, sest haridusameti, kultuuriväärtuste ameti ning spordi- ja noorsooameti eelarved moodustavad kokku pea neljandiku linnaeelarvest,» ütles Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer. «Lisaks veel hariduslik taust. On elementaarne, et hariduse ja kultuuri abilinnapeaks peaks olema kõrgharidusega inimene.»

Savisaar tõi tänasel linnavolikogu istungil taas esile tõsiasja, et ilma kõrghariduseta on ministriametit pidanud nii Kaido Kama, Lagle Parek kui Meelis Atonen. Seega ei ole Toom mingi erand. Pealegi jõudis Toom Tartu Ülikoolis vene filoloogia erialal kolmandale kursusele, aga läks siis dekreeti ning pühendus lapse kasvatamisele, nagu ühele korralikule emale kohane.

«Andke talle sada päeva, küll ta hakkama saab ning kindlasti heal tasemel,» märkis linnapea.

Holsmeri sõnul ei sobi ka integratsiooni eest vastutavaks abilinnapeaks inimene, kes on ajakirjanduses korduvalt väitnud, et haridusreformi ega eestikeelset õpet vene koolides ei ole vaja.

Savisaare sõnul on Toom integratsiooni alal tubli olnud ning tema töö Stolitsas on kantud nii eestimeelsest kui -keelsest vaimust.

Linnavolinik Tarmo Kruusimäe küsis, kas peale Toomi on arutluse all olnud ka teisi kandidaate abilinnapea kohale.

«Ma ei näe mingit põhjust alternatiivkandidaatide esitamiseks,» vastas Savisaar. «Tuletan meelde, et Yana Toom osales eelmistel kohalikel valimistel ja sai palju hääli. Seega on temal piisav rahva usaldus. Yana Toomi puhul ei ole ma valikuga eksinud.»

Opositsiooni saadikud soovisid teada saada, mis olid need erakorralised teened, mille eest anti Toomile Eesti kodakondsus.

Savisaare sõnul oli peamine põhjus Toomi töö integratsiooni valdkonnas. Ka see, et ta on olnud kolme suure venekeelse lehe peatoimetaja ning selle tööga hästi hakkama saanud.

Holsmeri sõnul ei saanud Reformierakonna fraktsiooni liikmed täna Toomiga kohtumisel teda, millised on põhilised küsimused, millega ta kavatseb abilinnapeana tegelema hakata. Samuti jäi selgusetuks, kuidas Toom kavatseb pealinna lasteaedade probleeme lahendada.

Opositsiooni poolelt oli Ants Leemets mures, et Toom on väga energiline ja sõjakas inimene - kas teised linnajuhid saavad ikka temaga hakkama.

Savisaare sõnul ei kavatse ta kindlasti Toomi aktiivsust pidurdada, sest see on igati hea, kui linnavalitsuse liikmetel on palju häid ideid ning nad suudavad neid ka ellu viia.

Reformierakonna hinnangul ei sobi Tallinna abilinnpeaks inimene, kes on olnud vastutav MTÜ Inimõiguste Teabekeskus suhtekorralduse eest. Holsmeri sõnul rahastab selle ühingu tegevust Kremli käepikenduseks olev fond «Russkij Mir» ning ühingu tegevus on korduvalt ära märgitud ka kapo aastaraamatus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles