Savisaar plaanib munitsipaalpanga loomist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Erik Prozes

«Eesti pangandusparadiis vehib sisse rohkem kui 100 000 inimese aastapalga, elanikele samas suurt midagi vastu andmata,» kirjutab Tallinna linnapea Edgar Savisaar tänases ajalehes Pealinn.


Tema hinnangul aitaks olukorda õiglasemaks muuta ja Eesti inimesi lüpsilehmade staatusest päästa linnavalitsuse kavandatav ühistupank.

«Eesti on ilma naljata muutunud välispankade lüpsilehmaks,» märkis Savisaar. «Eesti Panga andmetel teenisid Eestis tegutsevad pangad 2013. aastal kokku 444 miljonit eurot puhaskasumit, peaaegu 100 miljonit rohkem kui aasta varem. Ühtlasi näitab keskpanga finantssektori statistika, et klientidele makstav intressikulu langes 73 miljoni euro võrra, ehk siis 169 miljonilt 96 miljonile. Ehk teisiti öeldes läks pankadel oluliselt paremini ja klientidel oluliselt kehvemini.»

Savisaar lisas, et kui pankade kasumit võrrelda täiendavalt näiteks 2014. aastal kehtiva lapsetoetuse määraga 9,59 eurot, siis tuleks 444 miljoni suurusest kasumist välja rohkem kui 46 miljonit sellist toetussummat, mida oleks võimalik vastavalt tänasele peretoetuste loogikale koefitsientidega läbikorrutatuna jagada väga paljudele abivajajatele.

Kui me sooviksime ja peaksime vajalikuks igale puudust kannatavale lapsele maksta kuus toetust 500 eurot ehk siis 6000 eurot aastas, saaksime pankade kasumist Savisaare hinnangul aidata 74 000 last. Kui me maksaksime kas või poole sellest summast ehk siis 250 eurot kuus või 3000 eurot aastas, saaks reaalset abi 148 000 last.

Savisaare sõnul ei kaasne aga kasvavate pangatasude tõusuga kliendi jaoks kahjuks paremat teenust. «Kuidas me võiksime endale saada finantssektori, kus oleksid esiplaanil klientide ja alles siis teenuseosutaja huvid? Et pangad haldaksid klientide varasid sama hoolsalt kui enda varasid?» küsib artikli autor.

Eesti maksumaksja raha peab Savisaare kinnitusel teenima Eesti maksumaksja huve, ehk siis arendama seda keskkonda, kus Eesti maksumaksjad elavad. Lahenduseks sotsiaalselt õiglasema panganduse loomisel oleks Tallinna omavalitsuse rajatav ühistupank. Selle kliendiks oleks Savisaare sõnul omavalitsused ja omavalitsustele kuuluvad äriühingud, riigiettevõtted ja riigiasutused ning loomulikult ka Eesti elanikud.

«Oodatud on kõik, kes tänaste Eestis tegutsevates välispankades kasumitooraineks olemise asemel sooviksid saada kvaliteetset ja õiglast, ehk siis reaalsetel ja objektiivsetel kuludel põhineva hinnaga pangateenust,» märgib Savisaar.

Tallinna linna ühistupank oleks Savisaare sõnul ka finantsasutus, mis avaks uksed täna krediidivõimalustest kõrvale tõrjutud kohalikule ettevõtlusele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles