Patarei vangla juures avati mälestuskivi Eestis hukatud Prantsuse juutidele

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestuskivi avamine Patarei vangla juures.
Mälestuskivi avamine Patarei vangla juures. Foto: Raepress

Täna avati Tallinnas endise Patarei vangla värava lähistel Prantsusmaalt 1944. aastal Patareisse toodud ning seal hukatud juutide mälestuseks mälestuskivi.

Mälestuskivi avamisel osalesid Prantsuse saatkonna esindajad, välisminister Urmas Paet, kaitseminister Jaak Aaviksoo, Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Eesti juudi kogukonna ja deporteeritute esindajad.

1942. aasta märtsist 1944. aasta augustini lähetati Pariisi lähedasest Drancy koonduslaagrist 78 ešeloni enam kui 62 000 Prantsusmaal elanud juudiga Poola territooriumil asunud natsi-Saksa koonduslaagrisse, enamasti Auschwitzi.

Ainult üks ešelon, nn «konvoi nr 73» 878 mehega saadeti 15. mail 1944 Kaunasesse ning osa neist, umbes 300 meest, edasi Tallinna.

Mälestuskivi avamise eestvedajad on assotsiatsioon «Konvoiga nr. 73 deporteeritute lähedased ja sõbrad», seda toetasid Shoah Mälestusfond Tallinna linnavalitsus.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles