Erateede kokkuostja äri sai Rae vallas tagasilöögi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kodutee ära ostnud ärimehe terror talumatuks muutus, moodustas Tairi Tikko koos naabritega mittetulundusühingu ja sai kohtus õiguse mööda ainsat olemasolevat teed oma koju sõita.
Kui kodutee ära ostnud ärimehe terror talumatuks muutus, moodustas Tairi Tikko koos naabritega mittetulundusühingu ja sai kohtus õiguse mööda ainsat olemasolevat teed oma koju sõita. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Kui Harjumaal Rae vallas paar teejuppi ära ostnud ärimees Konstantin Ivanišvili elanikelt koju pääsemise eest liiga suurt raha küsima hakkas, ühendasid inimesed jõud ja kaebasid teeomaniku kohtusse.


Esmaspäeval Harju maakohtus tehtud määruse järgi peab Ivanišvili laskma inimestel oma teed kasutada, sest neil lihtsalt pole koju sõitmiseks muud võimalust. «Ta küsis tee kasutamise eest 50 eurot kuus iga majapidamise pealt ja veomasinaga sisse ja välja sõitmise eest sada eurot korra pealt. Kohus aga otsustas, et me peame maksma talle 0,03 senti ruutmeetri eest ehk meie pere peab talle maksma umbes 33 eurot aastas,» ütles Tairi Tikko.

Alguses kannatasid Rae küla Väike-Tammi tee elanikud teeomaniku terrorit vaikides. Kui Tikko aga ühel päeval koos lastega koju ei pääsenud, sest ärimees oli oma autoga tee sulgenud, andis ta koos naabritega asja kohtusse. «Me küsisime kohtult ka esmast õiguskaitset. Kolm korda ei antud, neljandal korral lõpuks saime. Aga alguses kohtunik ütles, et kui te olete mitu kuud ilma selleta hakkama saanud, siis järelikult ei ole nii suurt probleemi, et seda vaja oleks,» rääkis Tikko.

«Aga siis ta seisis reaalselt tee peale ette ja ei lasknud enam ka sõiduautodega läbi sõita, nii et mina ei saanud koju ja naabrinaine ei saanud tööle. Siis me fikseerisime selle olukorra ja ilmselt tänu sellele saimegi lõpuks esialgse õiguskaitse,» meenutas ta.

Tegelikult on ärimees sealtkandist juba korraliku kasumi teeninud. Nimelt läks seal müüki korraga kuus maatükki, mille eest Ivanišvili maksis kokku umbes 1500 eurot. Väike-Tammi tee kinnistu ostis Tikko ja tema naabrite moodustatud mittetulundusühing temalt umbes 13 000 euroga ära. Nüüd on probleem sinna viiva Tammi teega, mis on ainus võimalus Väike-Tammi teele pääsemiseks.

Ivanišvili varasem bravuur on praeguseks lahtunud ja ta räägib vajadusest leida erateede probleemile riiklikul tasandil lahendus. Äsjase kohtuotsuse lubab ta edasi kaevata kuni riigikohtuni välja. «Kui sealt ka õigust ei saa, siis võtan siit tee pealt oma asfaldi ja killustiku ja vean selle näiteks Harkusse täitepinnaseks,» lubas ta.

Rae abivallavanem Priit Põldmäe ütles, et praegu selliseid asju enam juhtuda ei saa. «Me paneme uutele detailplaneeringutele sisse klausli, et kohe pärast kehtestamist sõlmime notari juures lepingu ja sinna määratakse avaliku kasutuse servituut. Seda teeme tulevaste planeeringutega, juba tehtud asju me tagasi pöörata ei saa,» ütles Põldmäe.

Hoopis omamoodi suhtusid vanemaid vaimselt kurnavasse olukorda aga lapsed. «Väiksem, kolmeaastane ütles pärast seda, kui meil õnnestus Ivanišvilist mööda sõita: jess, läbi saime. Justkui oleks see põnev mäng. 12-aastane aga leidis kohtuotsusest kuuldes, et siis hakkab ju lausa igav, kui Ivanišvili ära läheb,» naeris Tikko, kuigi tegelikult oli asi naljast kaugel.

Seda ka seetõttu, et ärimees oli Tikko sõnul osav manipulaator, kes üritas inimesi survestada ja neid omavahel tülli ajada, rääkides ühele üht, teisele teist juttu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles