Tallinn läheb Kopli liinidega uuele katsele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopli liinid.
Kopli liinid. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus kavatseb esitada linnavolikogule muudetud tingimustel Kopli liinidele hoonestusõiguse seadmise eelnõu, mis eeldatavasti võimaldaks korraldada eduka ja tulemusliku konkursi.

«Tallinna omandis olevale Kopli liinide alale hoonestusõiguse seadmise tingimuste määramise eesmärk on kujundada see ala nüüdisaja mugavustega elamistingimustele vastavaks korterelamualaks,» ütles abilinnapea Eha Võrk. «Kopli liinide väärikaks elukeskkonnaks ümberkujundamise alus on alale kehtestatud detailplaneering.»

Tallinna linnavolikogu otsuse eelnõus on tehtud ettepanek seada ühise avaliku kirjaliku enampakkumise korras hoonestusõigus linna omandis olevatele kinnistutele kogupindalaga 60 621 ruutmeetrit. Hoonestusõigus seatakse 99 aastaks ning hoonestusõiguse seadmise tasu algsuurus on 50 miljonit krooni. Kopli liinide ja lähiala detailplaneeringu järgi on hoonestusõigusega koormatavate kinnistute ehitusmaht kokku umbes 56 000 ruutmeetrit.

«Konkursitingimuste olulisima muudatusena seatakse hoonestusõigus kogu Kopli liinide alale, eelmise konkursi puhul oli tegemist üksnes merepoolse ala ehk niinimetatud alumise koloniiga,» ütles Võrk. «Kuigi hoonestusõigusega koormatavate kinnistute kogupindala on uute tingimuste kohaselt 35 292 ruutmeetri asemel 60 62, on hoonestusõiguse tasu algsuurus eelmise korraga võrreldes soodsam. Samuti antakse ala väljaarendamiseks kaks korda rohkem aega – 5 aasta asemel 10 aastat.»

Kopli liinide alal asuvate eluruumide üürnike ümbermajutamise korraldab Tallinn ning sellega on juba algust tehtud. Hoonestusõiguse omandaja saab enda kasutusse üürnikest vabastatud ala, mistõttu on hoonestaja kulud esialgu plaanitust märkimisväärselt väiksemad ning ühtlasi on hoonestajal oluliselt lihtsam ala arendama asuda.

Hoonestusõiguse aastatasu suurus on kokku 176 857 krooni. Lisaks majadele kohustub hoonestaja välja ehitama kinnistute teenindamiseks vajalikud teed, tänavavalgustuse, tehnovõrgud ja vihmaveekanalisatsiooni ning rajama üldkasutatava haljastuse. Ehitatavate elamute turustusriskid ning nendega seotud kohustused ja kulud jäävad täielikult hoonestaja kanda. Kehtestatud detailplaneeringu järgi on võimalik alale ehitada 38 ühepereelamut ning kuni 5-korruselised korterelamud, milles kokku on 527 korterit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles