Fotod: Edgar Savisaar väntas Tel Avivi jalgrattateedel

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja Tel Avivi linnapea Ron Huldai kohtusid teist korda.
Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja Tel Avivi linnapea Ron Huldai kohtusid teist korda. Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja Tel Avivi linnapea Ron Huldai kohtusid nädalase vahega juba teist korda. Räägiti poliitikast, linnade majandusolukorrast ning kultuurist. Ühiselt sõideti rendiratastega linnavalitsusest Tel Avivi kunstimuuseumisse.

«Siinses kliimas ja ekstra ratastele mõeldud promenaadidel ja teedel on tõesti hea ja turvaline sõita,» ütles Edgar Savisaar Tallinna linnavalitsuse pressiteenistuse vahendusel.

Linnapead arutasid kahe linna koostööd ning jagasid kogemusi transpordi vallas (nii ühistranspordi kui jalgrattateede osas). Viimastel aastatel on Tel Avivis jalgratturite osakaal tõusnud kolmelt protsendilt viieteistkümnele protsendile. Tel Aviv on Iisraeli esimene linn, mis pöörab suurt rõhku jalgrattasõidu arengule, praeguseks on Iisraeli juba rajatud 120 kilomeetrit jalgrattateid.

Ron Huldai sõnul võtavad nad eeskuju Euroopa linnade rattateede kogemusest.

«Kui teil on keeruline sõita talvel ja külma ilmaga, siis Tel Avivis jälle suvel kuumade ja niiskete ilmadega,» sõnas Huldai.

Rendirataste idee said nad Pariisist. Ent Tallinnas avaldasid Tel Avivi linnapeale erilist muljet ID-kaardi rakendused, mida nad tahavad hakata arendama ka Tel Avivis. «Tel Aviv hakkab kindlasti arendama oma linna ID-kaardi teenuseid. Meil on ühistransport, aga riigi haldusalas ning seetõttu ei saa linn kahjuks ses osas suuri muudatusi ette võtta,» mainis Ron Huldai.

Veel arutati munitsipaalelamuehituse probleeme, 30 aastat tagasi oli linnas 250 000 munitsipaalmajandusüksust, praegu ainult 80 000. Elamispinna nõudlus on aga väga suur, kuna toimub pidev sisseränne, iive on positiivne ning rendipinnad on maailma ühed kallimad. Linnas on aga programm, kus munitsipaalpindasid loositakse välja noorte perede seas, kes vastavad teatud tingimustele, muuhulgas näiteks, kes on viis aastat linnas elanud.

Linnapead asetasid ühiselt pärja 1995. aastal mõrvatud Iisraeli peaministri Yitzhak Rabini memoriaalile.

Samuti külastati Tel Avivi kunstimuuseumi ning vahetati kingitusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles